nieuws

'Wethouder Welman misleidt gemeenteraad en inwoners Enschede'

De Enschedese wethouder Welman
De Enschedese wethouder Welman
De Enschedese wethouder Patrick Welman misleidt de gemeenteraad en de inwoners van zijn stad. Dat stelt het burgerinitiatief Sociaal Hart Enschede dat zich inzet voor uitkeringsgerechtigden. Het burgerinitiatief wil een onderzoek van de Nationale Ombudsman naar het beleid in Enschede.
Sociaal Hart Enschede reageert op uitlatingen van wethouder Welman bij RTV Oost. De wethouder stelde vrijdag dat de strenge regels voor de bijstand nodig zijn om een faillissement van Enschede te voorkomen.
De Gemeente draagt aanvragers van een bijstandsuitkering op eerst vier weken op zoek te gaan naar werk, voor de aanvraag in behandeling wordt genomen. Een werkwijze die in strijd is met de wet, stelt Sociaal Hart Enschede. "Dat wordt onderschreven door vier sociaal- en bestuursrechtadvocaten", stelt René Beunders, medeoprichter van burgerinitiatief Sociaal Hart Enschede.

Gezinnen naar de afgrond

"Het is niet de gemeente Enschede die aan de bijstandsuitkeringen failliet dreigt te gaan, maar de vele honderden gezinnen die binnen een paar maanden naar de afgrond worden gedreven", aldus Beunders. "De routes die zij af moeten leggen leiden onvermijdelijk naar de Stadsbank Oost Nederland, Maatschappelijk Werk en het Leger des Heils."

Diepgaand onderzoek

Wethouder Welman stelde onlangs dat de Rekenkamer in Rotterdam onderzoek heeft gedaan naar de vier weken zoekperiode en niet tot de conclusie is gekomen dat het niet mag. "Onzin", stelt Beunders die zelf ook contact zocht met de Rekenkamer. "De teamleider beleidsonderzoek vertelde mij dat de Rekenkamer helemaal geen uitspraak heeft gedaan over de rechtmatigheid van die zoekperiode van vier weken."
Sociaal Hart Enschede heeft de Nationale Ombudsman gevraagd een diepgaand onderzoek in te stellen naar de afdelingen Werk & Bijstand en Handhaving van de gemeente Enschede. Vanavond praat de gemeenteraad van Enschede over de uitkeringen in Enschede.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.