nieuws

Zorgen over natuur in Ossenwaard Deventer door graven hoogwatergeul

Een fraai stukje natuur in de Deventer uiterwaarden dreigt op korte termijn voor altijd verloren te gaan. Dwars door het gebied De Ossenwaard wordt een hoogwatergeul voor de IJssel gegraven. De bijzondere vegetatie in het gebied wordt daarmee rigoureus verwijderd.
De milieuorganisatie is bang dat de aannemer het gebied rondom de geul gaat egaliseren. "Daarmee zou het karakteristieke, golvende landschap met bijbehorende planten en dieren verdwijnen", aldus Willem Seine van NMO. "Het gebeurt vaak dat shovels het omliggende gebied compleet vlak maken en daarna inzaaien met gras, dat is niet de bedoeling in dit unieke gebied. De omliggende natuur moet blijven, zoals die nu is", zegt Seine. "Vlak grasland is gen natuur."

Natuurliefhebber maakt zich zorgen
RTV Oost maakte een reportage met beroepsvisser en natuurliefhebber Frans Komen. Hij maakt zich zorgen over het verdwijnen van unieke vegetatie in het gebied.

Hij zou graag zien dat de aannemer de toplaag van het gebied afschraapt en die vervolgens opslaat, totdat de werkzaamheden zijn afgerond: "Vervolgens kan die laag er weer overheen en groeit en bloeit het binnen de kortste keren weer als vanouds."

Bewuste keuze
Komen weet nu zeker dat er niets anders overblijft dan een kale zandoever. "Kijk maar naar de Bolwerksplas een eindje verderop. Die is tientallen jaren geleden afgegraven en daar groeit nagenoeg niets."

Het waterschap Groot Salland zegt er bewust voor gekozen te hebben dat de huidige vegetatie niet meer terugkomt. "Zandoevers zorgen voor een betere doorstroming", aldus een zegsman. "Daarnaast is de verwachting dat er nieuwe vegetatie terugkomt, meegenomen door wind en water."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.