nieuws

Kopstukken beleggingsmaatschappij VSM voor rechtbank in Almelo

Strafzaak VSM in Almelo
Strafzaak VSM in Almelo
Voor de rechtbank in Almelo is een grote strafzaak begonnen tegen zes voormalige kopstukken van beleggings- en investeringsbedrijf Vastgoed Solide Maatschappij. De zes, onder wie een oud-Enschedeër, worden ervan verdacht zo'n 12 miljoen euro te hebben verduisterd.
Het gaat om 12 miljoen van 27 miljoen euro, dat is ingelegd door particulieren. Ze zouden gedurende vijf jaar hebben gewerkt vanuit Hengelo, Arnhem en Rozendaal. Voor het proces is de hele week uitgetrokken. Woensdag maakt het Openbaar Ministerie de strafeis bekend.

Inleg verdwenen

VSM beloofde beleggers gouden bergen, zoals vaste hoge rentes. De eigenaren beloonden zichzelf volgens justitie riant en sluisden via een steeds ondoorzichtiger netwerk van bv's geld naar zichzelf door, onder meer via het bedrijf Op Maat bv in Rotterdam dat drie jaar geleden failliet werd verklaard.
Van de opgehaalde gelden werd veel minder geïnvesteerd dan de beleggers was voorgespiegeld. Bovendien werden er flinke hypotheken op afgesloten. Het geld dat als rendement aan beleggers werd uitgekeerd, kwam vooral uit de verkoop van nieuwe obligaties.

580 gedupeerden

In 2012 deed de FIOD invallen bij de verdachten in onder meer Drachten, Eindhoven en België. Het vastgoed dat VSM in portefeuille had, bleek amper 16 miljoen euro waard, net genoeg om de bankschulden af te lossen. Van de 27,4 miljoen euro van de particuliere beleggers was niets meer over. Het gaat om zo'n 580 gedupeerden, van wie een aantal zich heeft verenigd in een stichting om te proberen toch nog iets van hun geld terug te krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.