nieuws

Inspectie: zoektijd voor aanvraag bijstandsuitkering in Enschede legaal

Uitkering
Uitkering
De opgelegde zoektijd van vier weken voor het aanvragen van een bijstandsuitkering in Enschede is niet in strijd met de wet. Dat heeft wethouder Welman van Enschede vandaag gehoord van de inspectie van Sociale Zaken.
"Het is klip en klaar, de inspectie is toch wel een autoriteit," aldus de wethouder vanavond in de stedelijke commissie, waar de omstreden zoektijd aan de orde kwam. Welman vindt dat met de uitspraak van de inspectie de kwestie nu eindelijk uit de wereld moet zijn. "Later deze week wordt dat nog eens schriftelijk bevestigd". Welman vindt dat je je op een hellend vlak begeeft als je vragen stelt bij de uitspraken van een inspecteur.

Niet voldoende

Toch is het niet voldoende voor SP, Enschede Anders, GroenLinks en het burgerinitiatief Sociaal Hart. "Het ligt er helemaal aan hoe de vraag geformuleerd is", aldus oprichter Beunders van Sociaal Hart, die wordt gesteund door Enschede Anders.
De omstreden zoektijd van vier weken geldt sinds 1 januari. Iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt moet eerst een maand lang laten zien dat hij er alles aan doet om werk te vinden. Pas daarna wordt de aanvraag in behandeling genomen. Enschede wil zo, gedwongen door het rijk, het aantal mensen met een uitkering terugdringen.

Inhumane maatregel

Maar volgens de drie gemeenteraadsfracties en Sociaal Hart is het een inhumane maatregel waardoor schrijnende situaties ontstaan en verliest Enschede zijn sociale gezicht. Volgende week maandag praat de politiek verder over de zoektijd en de resultaten van de maatregel.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.