Nieuws

Minister Blok: "Geen aanleiding voor extra onderzoek bij afsluiten gasputten"

Werk aan de afvalwaterinjectielocatie in Rossum
Werk aan de afvalwaterinjectielocatie in Rossum © RTV Oost
Het demissionaire kabinet wil geen extra onderzoek bij de gasputten van de NAM die de komende tijd worden gesloten. Dat schrijft minister Blok in antwoord op Kamervragen van Laura Bromet van GroenLinks. Bromet is bang voor dezelfde taferelen als bij een afvalwaterinjectieput in Rossum, waar na de sluiting een scheur is ontstaan.
Een aantal gaswinningslocaties van de NAM in Overijssel wordt de komende tijd gesloten. Bij alle putten stort de NAM een cementen plug in de put. Dat gebeurde ook bij de afvalwaterinjectieput in Rossum, maar daar werden na een verloop van tijd op een kilometer diepte scheuren gevonden. De angst bestond dat het chemische afvalwater door de scheuren kan gaan lekken.
Lees meer:
Bromet wilde van het kabinet duidelijk hebben of een soortgelijke situatie als in Rossum ook kan ontstaan bij de andere putten die zo'n plug krijgen. Maar volgens Blok is het een veilige methode. "Putten worden afgesloten volgens industriële standaarden en strikte wettelijke regels die er op gericht zijn om een put permanent af te sluiten zonder dat dit nog periodiek toezicht vergt."
In februari werd al bekend dat de NAM zeven putten in Overijssel gaat sluiten:

Rossum

Ondertussen loopt er nog wel een onderzoek naar de problemen bij de injectieput in Rossum. Blok denkt dat eind deze maand de resultaten daarvan bekend zijn.
De minister denkt niet dat de resultaten gevolgen hebben voor het slaan van een plug in de andere putten. "Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er vergelijkbare omstandigheden op kunnen treden bij de andere gebruikte waterinjectieputten. Deze putten hebben een andere constructie en zijn gemaakt met buizen die sterker zijn door de grotere wanddikte."
Een definitieve conclusie trekt hij als de resultaten van het onderzoek in Rossum bekend zijn.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.