Jurist Middelkamp verliest wrakingszaak bij Raad van State over stuw Junne

De Raad van State heeft het verzoek om wraking van een van zijn rechters in de zaak over de stuw bij Junne afgewezen. Marcel Middelkamp vroeg de Raad namens omwonenden en zijn stichting om staatsraad Sylvia Wortmann van de zaak af te halen. Hij twijfelde sterk aan haar onpartijdigheid en noemde haar vooringenomen.

Die indruk ontstond toen Wortmann tijdens een zitting het verzoek behandelde van het Waterschap Vechtstromen om het werk aan de restauratie van de stuw te mogen hervatten. De Raad had dat werk eerder stilgelegd.

Minder spreektijd

Volgens Middelkamp kregen hij en zijn ecoloog en omwonenden beduidend minder spreektijd dan de woordvoerders van het waterschap. De ecoloog die Middelkamp ondersteunde, werd sterk beperkt in zijn betoog. Verder klaagde Middelkamp over een slechte geluidsverbinding waarmee omwonenden van de stuw de zitting op afstand konden volgen.

Aanvankelijk leek het erop dat Middelkamp zijn wrakingsverzoek zou intrekken als de omstreden zitting opnieuw kon plaatsvinden. Maar dan wel met een andere staatsraad. Maar op die voorwaarde is de Raad niet ingegaan. De eis om staatsraad Wortmann van de zaak af te halen, bleef daarom staan.

Niet partijdig

“Wat de stichting en anderen aanvoeren, biedt geen grond voor het oordeel dat de staatsraad door de wijze waarop zij het onderzoek ter zitting heeft verricht en partijen heeft bejegend, partijdig of vooringenomen is geweest…”, oordeelt de Raad nu. Met andere woorden: volgens de Raad is de staatsraad niet partijdig en vooringenomen geweest.

Het gevolg van dit oordeel is dat staatsraad Wortmann nu kan gaan oordelen over het verzoek van het waterschap om snel weer te beginnen met het werk. Haar uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
JUNNE RAAD VAN STATE
Deel dit artikel: