Wat vind jij: Hecht jij veel waarde aan noaberschap?

De inwoners van de gemeente Staphorst scoren het hoogst op 'noaberschap'. In geen enkele gemeente in Nederland is de betrokkenheid tussen inwoners zo hoog.

Staphorst scoort 0,99 op een schaal van 1 en is daarmee koploper in Nederland. Mensen zijn betrokken en letten een beetje op elkaar. Zwartewaterland (0,84), Dalfsen (0,72) en Kampen (0,7) scoren ook opvallend hoog.

Hoe hoger de score, hoe lager de criminaliteitscijfers en hoe hoger de kansen op de arbeidsmarkt. Beide zijn van toepassing op de gemeente Staphorst. Er is nauwelijks werkloosheid en de criminaliteitscijfers zijn opvallend laag.

Keerzijde

Een keerzijde is er ook. Er is veel sociale controle in hechte gemeenschappen. Dat kan door mensen als beklemmend worden ervaren. Bovendien is het zo dat de coronacijfers in Staphorst tot de hoogste van Nederland behoren. Het is niet helemaal zeker hoe dat kan, maar volgens de vorige burgemeester Gerrit Jan Kok is de kans groot dat dit juist komt door de hechtheid van de gemeenschap. Kerkgang zou niet de oorzaak zijn.

Hecht jij veel waarde aan noaberschap? Stem en reageer!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
WAT VIND JIJ
Deel dit artikel:

Reageren