Verzet tegen 'privé-afrit' op N35 voor toekomstige vestiging Hornbach in Enschede

“Deze juridische procedure is er alleen om de vestiging van Hornbach tegen te gaan. Hun doel is om zo lang mogelijk te procederen.” Met die klacht tegen de concurrenten van Hornbach schetste advocaat Marcel Soppe van de gemeente Enschede vandaag voor de Raad van State de achtergronden van het geschil over de aanpassing van een afrit van de N35 bij de Zuiderval.

“Hornbach krijgt hiermee een privé-afrit”, aldus de advocaat van bezwaarmakers Praxis, Nettorama en Wereldhave.

Het kan niet worden ontkend dat concurrenten Praxis en Nettorama al jaren proberen de komst van Hornbach tegen te houden. Dat gevecht is eigenlijk al verloren, omdat het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor Hornbach zijn goedgekeurd.

Maar de bezwaarmakers vinden het wel zuur dat de minister van Infrastructuur Hornbach nog een extra cadeau geeft. Verkeer vanuit Duitsland kan op de nieuwe afrit van de N35 al meteen een rijbaan kiezen die rechtstreeks leidt naar het parkeerterrein van de nieuwe Hornbach.

Stagnatie op de Zuiderval

Een beroep doen op het bevoordelen van een concurrent kunnen de bezwaarmakers niet. Daar gaat de Raad van State niet over. Maar volgens de advocaat van de bezwaarmakers is de afrit voor Hornbach, die bedoeld is om stagnerend verkeer op de N35 zelf te voorkomen, ongewenst.

“De kruising van de afrit met de Zuiderval wordt complexer”, zegt de advocaat van de bezwaarmakers. “Daardoor ontstaat stagnatie op de Zuiderval en op de afrit zelf.” Het gevolg is volgens hem dat de bereikbaarheid van Praxis en Nettorama en de panden van vastgoedbelegger Wereldhave moeilijker wordt.

Volgens de woordvoerders van de gemeente, het ministerie en Hornbach is dit een erg gezocht argument. Ze stellen ook dat het besluit voor aanpassing van de afrit niet meer om het lijf heeft dan een extra baan op de afrit. Het besluit gaat niet over het verkeer op de Zuiderval. Maar de advocaat van de bezwaarmakers stelt dat de gevolgen van een aanpassing van de afrit verder reiken.

Uitspraak Europees Hof

Het ministerie verwierp eerder de bezwaren, omdat de bezwaarmakers niet in hun belangen zouden worden geraakt met een extra rijbaan op de afrit. Maar sinds een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over belangen vaart de Raad van State een andere koers. De Raad accepteert veel minder makkelijk dat bezwaarmakers de toegang tot de rechter wordt geblokkeerd omdat die geen belang bij een zaak zouden hebben.

“De vraag is of dit doorwerkt bij dit besluit”, meldde de raadsvoorzitter. Als de Raad oordeelt dat het ministerie de bezwaarmakers te makkelijk heeft afgewezen, dan moet de zaak waarschijnlijk terug naar de rechtbank. Hornbach is dan nog lang niet verlost van alle juridische procedures.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: