nieuws

Celstraffen geëist voor beleggingsfraude VSM tijdens rechtszaak in Almelo

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Voor de rechtbank in Almelo zijn celstraffen van een half jaar tot vier jaar geëist tegen vier kopstukken van het beleggings- en investeringsbedrijf Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) vanwege beleggingsfraude. Tegen twee anderen zijn werkstraffen van 120 en 240 uur geëist. Een van de verdachten is een voormalig inwoner van Enschede.
Volgens het Openbaar Ministerie is bewezen dat de verdachten tussen 2005 en 2010 zo'n 12 miljoen euro hebben verduisterd. Het geld is afkomstig van een bedrag van ruim 27,4 miljoen euro dat door particulieren was ingelegd. Verder zouden de zes zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte. De officier van justitie gaf tijdens de behandeling verder aan dat de verdachten ook ontnemingsvorderingen tegemoet kunnen zien.

VSM beloofde gouden bergen

VSM beloofde beleggers gouden bergen, zoals vaste hoge rentes. De eigenaren beloonden zichzelf volgens justitie riant en sluisden via een steeds ondoorzichtiger netwerk van bv's geld naar zichzelf door, onder meer via het bedrijf Op Maat bv in Rotterdam dat drie jaar geleden failliet werd verklaard.

Van de opgehaalde gelden werd veel minder geïnvesteerd dan de beleggers was voorgespiegeld. Bovendien werden er flinke hypotheken op afgesloten. Het geld dat als rendement aan beleggers werd uitgekeerd, kwam vooral uit de verkoop van nieuwe obligaties.

580 gedupeerden
In 2012 deed de FIOD invallen bij de verdachten in onder meer Drachten, Eindhoven en België. Het vastgoed dat VSM in portefeuille had, bleek amper 16 miljoen euro waard, net genoeg om de bankschulden af te lossen. Van de ruim 27,4 miljoen euro van de particuliere beleggers was niets meer over. Het gaat om zo'n 580 gedupeerden, van wie een aantal zich heeft verenigd in een stichting om te proberen toch nog iets van hun geld terug te krijgen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.