Sport

Spikes van Hassan bij wereldrecord in Hengelo worden onderzocht, manager maakt zich geen zorgen

Sifan Hassan in actie in Hengelo
Sifan Hassan in actie in Hengelo © Orange Pictures
De spikes waarop Sifan Hassan afgelopen zondag bij de FBK Games in Hengelo haar wereldrecord op de 10.000 meter liep, zijn na de race in beslag genomen door de wedstrijdjury. De Nike Dragonfly's zijn vervolgens opgestuurd naar een laboratorium in Stockholm voor onderzoek. Daar wordt bekeken of de schoenen voldeden aan de regels van de mondiale atletiekbond.
Volgens haar manager Sander Ogink gaat het om een primeur. World Athletics heeft nog niet zo lang geleden besloten om hardloopschoenen en spikes waarop een wereldrecord is gelopen te onderwerpen aan een inspectie. Sinds vorig jaar gelden universele regels voor de schoenen; in de zool mag één carbonplaat zitten en de verende foamlaag mag niet dikker zijn dan een vastgesteld aantal millimeters.

Totaal niet zenuwachtig

"Die regels schrijven ook voor dat de schoenen behoren tot een model dat is goedgekeurd door de mondiale bond en voor iedereen beschikbaar is. We zijn er totaal niet zenuwachtig over, want de schoenen van Sifan komen gewoon uit de doos en zijn verkrijgbaar op de markt", aldus Ogink. "Vorig jaar zijn er ook wereldrecords gelopen op de nieuwste lichting schoenen, maar toen was er nog geen inspectie. Dat besluit is sinds kort van kracht. En voor zover ik weet, is het paar spikes van Sifan het eerste dat voor controle het lab in gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.