nieuws

Enrichment Technology Almelo ontslaat 300 man

ETNL in Almelo
ETNL in Almelo
300 werknemers van Enrichment Technology in Almelo (ETNL), krijgen vandaag te horen dat ze over een half jaar op straat staan. ETNL produceert centrifuges voor uraniumverrijking.
De ontslagen zijn onderdeel van een reorganisatieproces dat vorig jaar al in gang werd gezet. In oktober vorig jaar kregen ruim 200 werknemers hetzelfde slechte nieuws te horen. ETNL moet door de reorganisatie van een bedrijf met grofweg 700 werknemers, naar een klein bedrijf met ruim 200 werknemers krimpen.

Kernenergie niet meer populair

De reorganisatie is nodig, omdat het bedrijf flink minder opdrachten heeft, aldus vakbondsbestuurder Hans Zebel van FNV Bondgenoten: "Kernenergie is niet zo verschrikkelijk populair meer, na de ramp in Japan, bij de kerncentrale Fukushima. Ook Duitsland heeft z'n activiteiten in kernenergie afgebouwd. Dat merken ze bij ETNL." De vraag naar kerncentrifuges blijft vooralsnog teruglopen: "Bij ETNL hopen ze met dit aantal mensen aan het werk te blijven, dat er op termijn een beperkte vraag is, waardoor de kennis wel in huis blijft."
Het ontslag kan voor de driehonderd mensen niet als een verrassing komen, aldus Zebel: "De vakbond heeft iedereen bijgepraat over het sociaal plan. Mensen die nu zoiets hebben van 'dit zag ik helemaal niet aankomen', die hebben onder een steen geleefd."

'Sociaal plan is net verhaal'

De reorganisatie bij ETNL is volgens Zebel goed geregeld, bijna eentje 'uit het boekje': "Er zijn drie onafhankelijke partijen voor outplacement, er is een behoorlijke financiële schadeloosstelling; het is een net verhaal, ik kan niet anders zeggen."
Ontslagen werknemers zullen buiten ETNL mogelijk tegen een teleurstelling aanlopen: "ETNL had, net zoals Urenco, wat moeite om mensen binnen te krijgen, vanwege de link met kernenergie. Daarom hebben ze mensen 'gelokt' met hele goede arbeidsvoorwaarden. Als die mensen buiten ETNL aan het werk willen, komen ze er achter dat ze dan flink minder betaald krijgen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.