nieuws

Aanleg geluidssleuven N732 tussen Losser en Enschede bijna klaar

De aanleg van de betonnen geluidssleuven op de N732 tussen Enschede en Losser is bijna klaar. Eric de Vries van 4Silence, de uitvinder van de sleuven, laat weten dat ze bezig zijn met de afwerking.
De provincie Overijssel gaf opdracht voor de proef. De geluidssleuven pakten al eerder positief uit voor omwonenden in andere plaatsen en worden nu getest in de Lossersestraat. De betonnen sleuven zijn naast de weg ingegraven en hebben een totale lengte van 100 meter.

Eerdere test uiteindelijk mislukt

Omwonenden klaagden al langer over geluidsoverlast van langsrijdend verkeer. Eerder testte de provincie op deze weg 'stil asfalt', wat het geluid van het verkeer halveerde. Dat werkte, maar door de korte levensduur van het speciale asfalt is nu gekozen voor dit alternatief. De geluidssleuven zullen net als het 'stille asfalt', het geluid halveren. "De sleuven zullen ongeveer twintig jaar meegaan, terwijl het 'stille asfalt' maar zeven jaar mee ging", aldus Petra Timmer van de provincie Overijssel. 
Opmerkelijk aan de proef met de sleuven is dat hij wordt uitgevoerd op een stuk van de weg waar geen huizen staan. Buurtbewoner Han Woolderink verbaast zich erover. "Ik woon samen met vier anderen relatief het dichtst bij de weg en ik heb nog nooit minder last gehad van het verkeer. Het wordt gedaan op een deel van de weg waar ik en mijn buren geen profijt van zullen hebben. Erg jammer", aldus Woolderink.

Enkel een koe heeft profijt

De Vries van 4Silence vertelt: "Omwonenden merken inderdaad nog niks van de afname van het geluid. Op de plek waar de sleuven liggen, staat enkel een koe. We testen met apparatuur en niet met reacties van omwonenden, dus daarom hebben we gekozen voor dit stuk." Begin 2015 hoopt de initiatiefnemer dat er meer sleuven geplaatst kunnen worden als blijkt dat de geluidssleuven werken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.