Nieuws

Pollen vanuit Duitsland zijn deze week een kwelling voor hooikoortspatiënten

Extreem veel pollen in Oost-Nederland
Extreem veel pollen in Oost-Nederland © ANP / Hooikoortsradar
De kleur paars en de waarschuwing 'extreem veel pollen'. De hooikoortsradar laat deze week weinig aan de verbeelding over. Vanuit Duitsland waaien de pollen in groten getale ons land binnen en onder anderen de hiervoor gevoelige Overijsselaars zijn de pineut.
Er staat deze dagen niet al te veel wind, maar de luchtstroom die er is komt vooral uit oostelijke richting. "En in Duitsland staat over het algemeen wat meer graan en dergelijke op de velden", legt weerman Martin Bosch uit. Die graanvelden brengen extra pollen van Duitsland ons land binnen.
Maar daarnaast komen er ook bij ons volop pollen vrij. Dat heeft alles te maken met droge lucht en hoge temperaturen. Bosch: "Als het regent heb je er geen last van, dan dalen de pollen neer. Maar zo lang het droog is, hebben we ermee te maken".

Hooikoortsklachten

De meest voorkomende hooikoortsklachten zijn niesbuien, een loopneus en tranende, branderige ogen. Naast je handen wassen, kan ook een zonnebril helpen om deze klachten te verminderen. Dit beschermt namelijk je ogen tegen het stuifmeel. Om nog beter voorbereid op pad te gaan, kan je vaseline rondom je neus smeren. Dit beschermt volgens Gezondheidsnet je huid tegen directe prikkelingen van pollen.
Rondom het bestrijden van hooikoorts doen ook allerlei mythes de ronde. Zo zou het eten van honing helpen, net als het eten van een levende pissebed. Dat laatste probeerde RTV Oost-presentator Bastiaan Kleinjan, maar bij hem hielp het niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.