Omtzigt in uitgelekte memo: "Onheus gepasseerd als lijsttrekker"

"Psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord, labiel." Het zijn zomaar enkele termen die CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede over zichzelf teruglas in communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden.

Dat schrijft Omtzigt in een vertrouwelijk memo dat is bedoeld voor de commissie Spies die de interne lijsttrekkersverkiezing onderzoekt.

Gepasseerd

Omtzigt haalt in het 76 pagina's tellende vertrouwelijke document, dat door website GeenStijl online is gezet, keihard uit naar zijn eigen partij. Zo citeert hij meerdere partijgenoten die een plek op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wilden.

Hij schrijft "op onheuse wijze gepasseerd te zijn als lijsttrekker" van zijn partij. De voormalig partijvoorzitter van het CDA had Omtzigt beloofd dat hij lijsttrekker zou worden in plaats van Hugo de Jonge, als die het lijsttrekkerschap zou neerleggen. Toen De Jonge inderdaad stopte, werd niet Omtzigt maar Wopke Hoekstra naar voren geschoven. Omtzigt heeft naar eigen zeggen onder druk "toegegeven", en is hierover achteraf teleurgesteld. "Er is duidelijk een vooropgezet plan en ik pas er niet in", schrijft hij in het document.

Gelederen gesloten

Het CDA houdt de gelederen gesloten en reageert niet op de berichten over een vernietigend memo dat Kamerlid Pieter Omtzigt zou hebben gedeeld met de commissie die de teleurstellend verlopen Tweede Kamerverkiezingen onderzoekt. Daarin schetst hij een beeld van een diep verdeelde partij en fel verzet van hooggeplaatste CDA'ers tegen Omtzigt zelf.

Omtzigts verslag bevat ook een aantal bijlages. In een ervan beschrijft een anonieme fractiemedewerker dat medewerkers die in de lijsttrekkersverkiezing op Omtzigt hadden gestemd vervelende reacties kregen. "Fractiemedewerkers en leden hebben Pieter Omtzigt de volgende termen genoemd: psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord, labiel. Hij werd omschreven als een man waarmee je niet kan samenwerken, hij zou dringend hulp nodig hebben en bewust de campagne hebben gesaboteerd", valt te lezen.

De Limburger berichtte als eerst over het 76 pagina's tellende document dat Omtzigt opstelde. Omtzigt beschrijft daarin onder meer dat hij is uitgemaakt voor "zieke man" en "teringhond" door CDA'ers. Op posters van hem zouden door mensen die bij de campagne betrokken waren Hitlersnorren zijn getekend.

Niet geregistreerde steun

Ook maakt hij bij de commissie melding van bijna één miljoen euro aan steun voor de CDA-campagne die niet is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mogelijk zouden daarmee de regels rond partijfinanciering zijn overtreden. Geldschieters van de partij zouden volgens Omtzigt voormalig lijsttrekker Hugo de Jonge ook al langer hebben opgeroepen om te stoppen. De Jonge won nipt de strijd om het partijleiderschap van Omtzigt, maar sponsoren zouden hebben aangedrongen om toch Omtzigt de kar te laten trekken.

Toen De Jonge uiteindelijk het lijsttrekkerschap opgaf, werd Wopke Hoekstra (minister van Financiën) naar voren geschoven. Wat zijn rol in de nieuwe onthullingen is, is nog onduidelijk. Het team rond de partijleider geeft niet thuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
PIETER OMTZIGT
Deel dit artikel: