Nieuws

Basisschoolleerlingen in Ankum hebben oplossingen voor een veiligere N340: Flitsers, zachte knalmuren en televisieschermen in de bochten

Leerlingen van basisschool Sjaloom in Ankum presenteren hun oplossingen voor veiligere N340
Leerlingen van basisschool Sjaloom in Ankum presenteren hun oplossingen voor veiligere N340 © RTV Oost/Max van Olst
Als het aan de leerlingen van basisschool Sjaloom in Ankum ligt wordt de N340 tussen Dalfsen en Ommen voorzien van flitspalen, gescheiden rijbanen en een zachte knalmuur die omhoog schiet wanneer auto’s te hard rijden. De leerlingen werden door de provincie Overijssel uitgedaagd om mee te denken over de verkeersveiligheid op de N-weg.
Gedeputeerde Bert Boerman kwam langs op de basisschool om te luisteren naar de ideeën van de basisschoolleerlingen. De afgelopen weken hebben zij met hun leraren de N340 geobserveerd en gebrainstormd over een veiligere verkeerssituatie voor kinderen. “Grote mensen denken aan het geld dat het kost en de tijd dat het duurt om het te maken”, vertellen de juffen van groep 7 en 8 tijdens de presentatie. “Kinderen kijken een stuk creatiever naar de situatie.”

Flitsers en een zachte muur

Creatief was het zeker. Zo bedachten enkele leerlingen dat er een zachte muur moest komen, die uit de weg schiet wanneer auto’s te hard rijden. Gedeputeerde Boerman vertelde dat zo’n muur misschien niet de oplossing is, maar hard rijden zeker aangepakt moet worden. Gelukkig kwam de volgende groep leerlingen met een iets haalbaardere oplossing: een duurzame flitspaal met zonnepanelen.
“Als we naar de rode lijn in de ideeën kijken, komen er wel goede punten uit. Het blijkt dat leerlingen hardrijders willen aanpakken en drukte op de wegen aan willen pakken”, vertelt Boerman. “Flitsers en gedeeltelijk gescheiden rijbanen kunnen dan een optie zijn.”

Veilig op de fiets

De provincie Overijssel wil met dit project de kinderen meer betrekken bij oplossingen rondom verkeersveiligheid. Op diverse scholen wordt door middel van techniek, games en fotografie de verkeerssituatie in kaart gebracht en gekeken hoe het veiliger gemaakt kan worden. “Het is ontzettend belangrijk om kinderen over dit onderwerp na te laten denken”, vertelt projectleider Heidy van Essen. “Hopelijk leiden de oplossingen van kinderen ertoe dat ze zelf veilig op de fiets kunnen stappen.”

Gedeputeerde Boerman heeft beloofd om de ideeën in het provinciehuis te bespreken en voor de zomervakantie de uitwerkingen te delen met de leerlingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.