nieuws

Voerleverancier speelt gedwongen bank bij eierboer in Lutten

Eierboeren hebben het moeilijk
Eierboeren hebben het moeilijk
Een op de vier eierboeren in Nederland verkeert in financieel zwaar weer, zegt landbouworganisatie LTO Nederland. Een van de bedrijven die het moeilijk heeft staat in Lutten. De bank weigert pluimveehoudster Iris Odink financieel te ondersteunen.
Odink zegt tegen de NOS dat ze al geruime tijd moet produceren onder de kostprijs. "Voor witte scharreleieren krijgen we momenteel zo'n 4,5 cent. Het is te weinig", zegt ze. Dat er niets meer te verdienen valt komt omdat in Europa veel eierproducenten zijn overgeschakeld naar het produceren van scharreleieren. "Er wordt overgeproduceerd", zegt Odink.
Banken laten het afweten. Odink: "Die willen niet investeren in verlies. Zo zeiden ze het tegen ons. Dat is heel cru, want het verlies wat wij draaien komt niet omdat wij slecht werken. We hebben nu geen geld voor jonge nieuwe hennen waarmee we het verlies willen rechttrekken."
Toch heeft Odink nieuwe hennen in de schuur lopen. "Wij hebben de helpende hand van de voerleverancier aangegrepen met twee handen aangegrepen om de hennen op te zetten. Die heeft het voorgefinancierd."
Het aantal eierboeren in Nederland is tussen 2011 en 2013 met bijna 200 afgenomen tot zo'n 900 ondernemers. Dat aantal zal nog verder dalen, is de verwachting.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.