nieuws

Gemeenten huren voor miljoenen aan externe hulp in voor extra taken

geld
geld
Twee derde van de gemeenten zet externe adviesbureaus in bij de voorbereiding op de extra taken die ze krijgen. Volgend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor nieuwe taken op bijvoorbeeld het gebied van de WMO. Het inhuren van die externe adviesbureaus kost de gemeenten miljoenen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.
Nieuwsuur vroeg de gemeenten hoe ze zich voorbereiden op de veranderingen. Van de 166 gemeenten die de enquête invulden, huren er 111 hulp van buitenaf in. Zij geven in 2013 en 2014 gezamenlijk zeker 25 miljoen euro uit aan de externe hulp.

Nieuwe taken

Vanaf 1 januari krijgen gemeenten er nieuwe taken bij op het gebied van de WMO, Jeugdwet en Participatiewet. De adviesbureaus helpen de gemeenten bij het opstellen van de plannen, verzorgen de informatievoorziening of leveren een projectleider.
Gemeenten laten onderling veel verschillen zien in het budget voor het externe advies. Bijvoorbeeld Oldenzaal stak 1,4 miljoen euro in advies van buitenaf, terwijl buurgemeenten Dinkelland en Tubbergen bij de enquête aangaven helemaal geen geld uit te geven aan adviesbureaus. 

Kritiek

Het massaal inhuren van adviesbureaus krijgt kritiek. Hoogleraar Paul Frissen zegt tegen Nieuwsuur dat gemeenten op deze manier erg afhankelijk worden van externe deskundigheid.  Daarnaast zegt hij: "Wat ook negatief is dat die bureaus heel specifieke opvattingen hebben van hoe het moet, en daar maak je je dan politiek afhankelijk van."
De directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam, Jan de Ridder zegt: "De onzekerheid die ambtenaren hebben, wordt vertaald in deze externe bureaus. Handige bureaus hebben het gat in de markt gevonden van onzekere ambtenaren, dat vind ik riskant."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.