nieuws

Verloskundigen in onder meer Kop van Overijssel bezorgd om rijtijden

Marcel en Christel
Marcel en Christel
Verloskundigen vrezen voor een toename van het aantal sterfgevallen omdat er steeds minder afdelingen verloskunde zijn. Door concentratie van de verloskundige hulp worden reistijden in delen van Nederland te lang, zeggen ze.
In het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek wijzen ze erop dat er in vijftien jaar 26 afdelingen zijn gesloten. Daardoor moeten met name in het uiterste noorden van het land, de kop van Overijssel, de Noordoostpolder en Zeeland zwangere vrouwen veel langer reizen om in het ziekenhuis te komen.

Christel en Marcel verloren hun kindje

In het EO-programma komt het verhaal van een stel uit de buurt van Meppel aan de orde. Christel en Marcel zeggen hun baby Ryan te hebben verloren doordat ze naar Zwolle moesten in plaats van naar Meppel. De afdeling verloskunde in het ziekenhuis van Meppel is sinds begin 2013 dicht. Bij de bevalling kreeg het kindje zuurstoftekort. Het kon niet meer in Meppel terecht en moest naar Zwolle. Dat is een kwartier langer rijden. Het kind overleed na drie dagen. Volgens verloskundigen kan een kwartier in zo'n geval het verschil maken tussen leven en dood.
Dit is de Dag Onderzoek wordt vanavond om half tien uitgezonden op NPO 2.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.