Nieuws

Corona-uitbraak in verpleeghuis in Enschede onder al gevaccineerde cliënten

In het verpleeg- en verzorgingshuis De Eschpoort in Enschede is onder cliënten van de afdeling dementie een corona-uitbraak vastgesteld. Van de vijftien cliënten testten er acht positief op het coronavirus. Zij waren allemaal al gevaccineerd. Het verpleeghuis heeft uit voorzorg tot en met donderdag een bezoekersstop ingesteld.
Een cliënt testte afgelopen vrijdag positief op corona, waarna de uitbraak ontstond. "De bewoners hebben heel milde of zelfs geen klachten", zegt Heidi Pot, bestuurder bij Liberein, waar De Eschpoort onder valt. "Het gaat om lichte koorts of wat hooikoorts-achtige klachten."
Naast de acht cliënten zijn ook vier medewerkers van de zorgafdeling positief getest op corona. Andere collega’s uit het team zijn inmiddels ook getest; zij wachten nog op de uitslag.

Herkomst besmetting

De bron van de corona-uitbraak is nog niet bekend. Liberein doet samen met de GGD en een arts-microbioloog onderzoek naar de herkomst van de besmetting.
Ook worden de niet-besmette cliënten aankomende donderdag, vijf dagen na het constateren van de besmettingen, nogmaals getest. Uit voorzorg is bezoek op de afdeling waar de corona-uitbraak plaatshad, de komende dagen niet mogelijk.
Volgens Pot is een corona-uitbraak van deze grootte nog niet eerder voorgekomen. In het verleden testten weleens één of twee bewoners positief, maar daar bleef het dan bij. "Het komt wel vaker voor dat mensen nog besmet zijn na vaccinatie. Maar dat het er nu acht zijn, dat maakt het voor ons wel bijzonder."
Hoe bijzonder is een corona-uitbraak in een verzorgings- of verpleeghuis waar cliënten al gevaccineerd zijn? "Het komt bijna niet meer voor", zegt een woordvoerder van de GGD Twente. "Maar het virus is nog niet weg, dat benadrukken we telkens en dat laat ook deze uitbraak zien. Het is wel heel fijn dat de cliënten amper klachten hebben."
Heidi Pot, bestuurder bij Liberein
Heidi Pot, bestuurder bij Liberein © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.