nieuws

Kamervragen over 'opeten' pensioen voor aanvraag bijstand in Enschede

Kamervragen over drastische bijstandsmaatregelen
Kamervragen over drastische bijstandsmaatregelen
De aanvullende maatregelen voor een bijstandsaanvraag in Enschede hebben geleid tot Kamervragen van de PvdA.
Burgemeester en wethouders van Enschede willen dat mensen die een bijstandsuitkering aanvragen eerst pensioen voor de pensioendatum laten uitbetalen en dus eerst hun pensioen opeten voordat ze een uitkering krijgen. Daarnaast moeten ze eerst hun huis opeten als dat meer dan 60.000 euro overwaarde heeft. Dat was een ton. 

Kamerleden woedend

Volgens fractievoorzitter Van der Velde van de PvdA in Enschede schoten de Kamerleden van die partij van woede overeind toen ze hoorden over de pensioenuitbetaling. Kamerleden Kerstens en Vermeij hebben staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken onmiddellijk gevraagd of zij dat wel wenselijk vindt en of een gemeente dat mag bepalen.
De gemeente Enschede krijgt minder geld van het rijk voor de uitbetaling van bijstandsuitkeringen omdat de arbeidsmarkt in Nederland aantrekt en er minder uitkeringen verstrekt zouden moeten worden. "Maar dat is in Enschede nog niet het geval", aldus wethouder Welman.

Faillissement voorkomen

Enschede betaalt zo'n 100 miljoen euro aan bijstandsuitkeringen en krijgt daar bij de huidige plannen maar een kleine negentig miljoen van vergoed. Welman sluit een faillissement van Enschede niet uit als de rijksbijdrage naar beneden gaat en Enschede zelf tien miljoen moet bijpassen.
Eerder nam Enschede al het besluiten om de omstreden vier weken zoektijd naar werk in te voeren alvorens een vergunning aangevraagd kan worden. Daar werden vorige week al Kamervragen over gesteld door de SP.

Signaal

Het college van burgemeester en wethouders zou de aanvullende maatregelen niet steunen, maar er toe genoodzaakt zijn als er niet meer geld uit Den Haag komt. Met het voorstel wil ze de gemeenteraadsfracties en daarmee de Haagse politiek en het Kabinet laten zien hoe groot het probleem in de stad is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.