nieuws

Ruimteschip boven Oude Markt tijdens kunstfestival GOGBOT in Enschede

Het thema van GOGBOT in Enschede is dit jaar 'Spaceship Earth'. Het festival begint op 11 september en eindigt drie dagen later, op 14 september. GOGBOT vindt plaats op tien verschillende locaties in Enschede.
Ruim 200 kunstenaars en muzikanten houden zich dit jaar bezig met ruimtevaart, de groeiende ruimtetechnologie, de kwetsbaarheid van de aarde en de duurzame toekomst. Het thema is gebaseerd op het gedachtegoed van de Amerikaanse architect en visionair Buckminster Fuller.
Dit jaar hangt er op de Oude Markt een ruimteschip 24 uur per dag 4 meter boven de grond. Volgens de organisatoren is dit de blikvanger van festival. Het is een ontwerp van de Belgische Angelo Vermeulen. Hij begon samen met 30 anderen in mei met de bouw van het kunstwerk.

Commotie rondom festival

Vorig jaar was er commotie rondom het festival. Zo werd er vrouwvriendelijke porno, het zogenoemde porna, geprojecteerd op de kerk. Dit kon volgens Jurgen van Houdt, fractievoorzitter van de Christen Unie in Enschede, niet door de beugel en kwam niet langs.
Een jaar eerder, in 2012, wilde Van Houdt dat de subsidieregeling onder de loep werd genomen. Het optreden van de vrouwen met ontblote bovenlichamen dat er toen was, vond de fractievoorzitter kwetsend en aanstootgevend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.