nieuws

Hongerstakers Enschede met 30.000 handtekeningen tegen IS naar Den Haag

Tent met hongerstakers op Stationsplein
Tent met hongerstakers op Stationsplein
De handtekeningen die vorige maand zijn verzameld in Enschede tijdens een actie van hongerstakers, worden woensdag in Den Haag overhandigd aan de politiek. Meer dan 30.000 mensen tekenden de petitie waarin de regering wordt opgeroepen iets te doen tegen de gewelddadigheden van IS, de strijders voor een islamitische staat in Irak en Syrië.
IS verjaagt duizenden Yezidi's en christelijke bevolkingsgroepen als die zich niet willen bekeren tot de islam. Dat gaat ook met geweld en volgens de hongerstakers is er sprake van genocide. Zij vinden dat Nederland zich daar tegen moet uitspreken en - al dan niet in Europees verband - tegen moet optreden.
In Enschede voerde vorige maand een groep van zo'n dertig mensen een week lang actie door niet te eten op het Stationsplein in de stad. Daar werden ook mensen gevraagd de petitie te ondertekenen.

Tweede Kamer over IS

Woensdag zijn er in de Tweede Kamer besprekingen over de situatie in Irak. Daarbij wordt onder meer gesproken over de minderheden zoals christenen die ernstig bedreigd worden door IS. De Enschedese groep die de handtekeningen heeft ingezameld, zal de petitie voorafgaand aan de vergaderingen aanbieden aan de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.