Nieuws

Europarlementariër Schreijer bij herdenking Aramese genocide: "Je hebt politici nodig om erkenning te krijgen"

In Enschede, waar de grootste Aramese gemeenschap van Nederland woont, is vanavond de Armeense genocide herdacht. Bij de volkerenmoord in 1915 kwamen 750.000 mensen om het leven onder het  gezag van het Ottomaanse rijk, het huidige Turkije. Vanavond waren ook politici bij de herdenking aanwezig, onder wie Europarlementariër Annie Schreijer. Voor de Aramese gemeenschap een belangrijke blijk van erkenning.
De kwalificatie 'genocide' ligt vooral heel gevoelig in Turkije. Inmiddels heeft de Tweede Kamer de Armeense genocide erkend. En dat deed onlangs ook de Amerikaanse president Biden. "Maar het gaat niet alleen om de Armeniërs", zegt Aziz Beth Aho, voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten. Het gaat om alle christelijke minderheden in Turkije, waar ook de Aramese gemeenschap onder valt.

Jaren tachtig

"De Arameeërs zijn vanaf de jaren tachtig Turkije ontvlucht en vanaf die tijd zijn ze ook bezig om bekendheid te geven aan de genocide op de Arameërs. Ons wordt geen recht gedaan als alleen wordt gesproken over de Armeense genocide."
De Arameeërs hebben 15 juni als datum gekozen voor de herdenking van de genocide en vanavond gebeurt dat in Enschede omdat de grootse Aramese gemeenschap van Nederland woont. Daar zijn verschillende politici bij aanwezig, evenals opperrabbijn Binyomin Jacobs en maatschappelijke organisaties aanwezig.
Dat er politici bij aanwezig zijn is belangrijk. "Het geeft ons een steun in de rug. Je hebt politici nodig om erkenning te krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.