Lek memo 'kwam uit eigen kring van Pieter Omtzigt'

Volgens interim-partijvoorzitter Marnix van Rij van het CDA is de memo van Pieter Omtzigt gelekt door iemand uit zijn eigen kringen. Omtzigt zou dat dit weekeinde aan Van Rij hebben verteld. Van Rij heeft dat dinsdagavond gezegd tijdens een Zoom-call met zo'n 350 leden en CDA-prominenten. Dat meldt het ANP dat werd toegelaten tot de digitale bijeenkomst.

CDA-leider Wopke Hoekstra deelde tijdens de Zoom-call persoonlijke informatie over de gezondheidssituatie van Pieter Omtzigt. Omtzigt heeft volgens Hoekstra gezegd "medische hulp" te overwegen.

Vele tientallen uren

Hoekstra vertelde de CDA'ers dat demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld uit Goor en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij volgens hem "tientallen, tientallen tientallen" uren hebben gestoken in gesprekken met Omtzigt om hem binnen de partij te houden.

Bijleveld heeft in de Zoom-call gezegd dat de inhoud van de 76 pagina's tellende memo die onlangs op straat kwam te liggen ook wat zegt over de "gemoedstoestand' van schrijver Pieter Omtzigt.

Reactie CDA

Volgens het CDA is het in de call over de "medische indicatie" gegaan die Omtzigt nodig had om ziekteverlof te krijgen. De politicus zit al een tijd met een burn-out thuis. Een woordvoerder laat verder weten dat het niet de bedoeling was dat journalisten toegang kregen tot het Zoom-gesprek.

Hoekstra sprak daar met leden over het vertrek van Omtzigt en de toekomst van de partij. Omtzigt zegde zijn lidmaatschap op nadat de memo op straat kwam te liggen.

Lijsttrekkerschap

In de gelekte memo schrijft Omtzigt ook dat de toenmalige voorzitter van de partij aan hem het lijsttrekkerschap had beloofd, indien toenmalig lijsttrekker Hugo de Jonge zijn functie zou neerleggen. Toen De Jonge inderdaad stopte als lijsttrekker, werd aan Hoekstra gevraagd de kar te trekken in de aanloop naar de verkiezingen.

Omtzigt voelde zich gepasseerd. De toenmalige voorzitter, Rutger Ploum, heeft tegen diens opvolger Van Rij gezegd dat het "pertinent niet zo is" dat hij Omtzigt het lijsttrekkerschap heeft beloofd. Dat vertelde Van Rij in de call. Ploum zelf heeft nog niet gereageerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
PIETER OMTZIGT
Deel dit artikel: