Nieuws

"Heel fijn dat opslagruimte niet is geraakt", afvalverwerker PreZero neemt schade op na grote brand in Zwolle

Dikke zwarte rookwolken trokken vanochtend van bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle richting de A28. Bij een grote brand bij afvalverwerkingsbedrijf PreZero is een nog onbekende hoeveelheid zogenoemd pmd-afval in vlammen opgegaan. "Heel fijn dat de opslagruimte niet door de brand is geraakt", aldus woordvoerder Van Egmond van PreZero.
Bij de recyclelocatie in Zwolle, die eind 2019 in gebruik werd genomen, worden plastic verpakkingen, blik en drankpakken gerecycled. Rond vier uur vanochtend brak in de sorteermachine brand uit. Op dat moment waren vijftien mensen aan het werk. "Gelukkig was iedereen op tijd weg. Er is niemand gewond geraakt", zegt woordvoerder Van Egmond.
"De brand is waarschijnlijk ontstaan in residu onderin de machine. Maar of dat bijvoorbeeld door een batterij of iets anders is gebeurt, dat moet nog verder onderzocht worden."
Ruim 75 brandweerlieden van korpsen uit de wijde regio rond Zwolle moesten in actie komen om de brand te blussen. Omdat het vuur in de machinehal al heel ver om zich heen had geslagen heeft de brandweer volgens woordvoerder Jan Wittenberg van de veiligheidsregio IJsselland bij aankomst vooral ingezet op het behoud van de omliggende fabriekshallen. De hallen waar het ingezamelde plastic en de gesorteerde plastic balen opgeslagen liggen.

Impact

Dat de opslagruimte geen vlam heeft gevat is een geluk bij een ongeluk. Maar de brand heeft grote impact op het bedrijf. "De sorteerinstallatie is heel belangrijk. Het proces ligt nu stil en we moeten nu bekijken hoe we verder gaan."
In Zwolle wordt het pmd-afval gescheiden aangeboden, in tegenstelling tot andere afvalverwerkingsbedrijven die ter plekke het pmd-afval uit het huishoudelijk afval halen. Naast Zwolle is alleen in Rotterdam een dergelijke locatie van PreZero waar het afval voorgescheiden wordt aangeboden.
"We gaan nu kijken naar de mogelijkheden om verder te werken. Mogelijk kunnen we de afvalstromen naar Rotterdam leiden, of ergens tijdelijk opslaan. Daar wordt nu verder naar gekeken."

Geen gevaar volksgezondheid

Tijdens de brand zijn constant metingen gedaan door de brandweer om de hoeveelheid schadelijke stoffen in de rook te monitoren. De veiligheidsregio IJsselland meldt dat de waarden dusdanig laag zijn gebleven dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.