Mirjam kreeg 'opeens' hooikoorts: hoe dan?

Hooikoorts? Daar had Mirjam Haven nooit last van. Maar nu heeft de verslaggeefster opeens rode ogen, een loopneus en - pluspuntje - een stem als Katja Schuurman. En ze is niet de enige. Hoe kun je 'spontaan' hooikoorts krijgen?

Mirjam heeft een probleem. Ze voelt wéér een niesaanval aankomen, terwijl ze in een bomvolle supermarkt loopt. "Geen corona hoor!", zegt ze tussen het niezen door. Dat iedereen alsnog met een boog om haar heenloopt, is haar minste zorg. Haar grootste zorg zit op haar gezicht. Haar mondkapje.

Paranoia slaat toe

Dankzij het kapje is de mond-neusstreek van Mirjam nu drijfnat. En het wordt heel snel erger, want de derde (of vierde) niesaanval komt er aan. De paranoia slaat toe. 'Ziet iemand het? Absorbeert zo'n kapje vocht? Is dit een vochtplek?!'

Mirjam propt het boodschappenlijstje in haar broekzak. Niet meer belangrijk. Prioriteit één: zo snel mogelijk de winkel uit en bidden dat er een doekje in de auto ligt. Daarna door naar de drogist.

Vaseline in je neus?

"Hooikoortspilletjes? Nee, die zijn op." De drogisterij-medewerkster wijst naar het lege schap. "Veel mensen met hooikoorts he?" Ietwat teleurgesteld loopt Mirjam de winkel uit. Dan maar vaseline in de neus smeren, en een zonnebril dragen.

Helpt het om vaseline in je neus te smeren? Mirjam probeerde het uit:

Hoe kan Mirjam 'plotseling' hooikoorts hebben? Huisarts Ingeborg van Lingen denkt dat het met het weer te maken heeft. "We hebben een lange periode met koud weer gehad, waarna het opeens warm werd. Daardoor komen alle pollen in één keer uit, waardoor je de volle laag krijgt."

Hooikoortsradar

Dat beeld komt overeen met wat 'hooikoortsradar' aangeeft, een site die waarschuwt voor pollen. Is het kaartje op de site groen? Dan zijn er (bijna) geen pollen. Is het kaartje paars? Dan krijg je Mirjam-in-de-supermarkt-taferelen. De afgelopen dagen was Overijssel bijna de hele dag paars.

Mirjam heeft inmiddels hooikoortspilletjes gevonden. De tabletjes werken als een trein: het niezen is gestopt en haar stem klinkt weer normaal. Al zal het supermarkt-trauma haar waarschijnlijk nog jaren achtervolgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: