Provinciebestuur wil budget ervencoach halveren, maar stuit op verzet in de Staten

Het provinciebestuur is van plan om jaarlijks 800.000 euro te bezuinigen op de zogeheten ervencoaches. Dat zijn mensen die boeren met problemen begeleiden. Twee jaar geleden werd er twee miljoen euro voor opzij gezet, dat bedrag gaat nu bijna door de helft.

Bij de aankondiging van de ervencoach werd het gezien als iets onmisbaars. "Het is voor ons allemaal belangrijk dat het platteland vitaal en leefbaar blijft. Maar dat kun je alleen bereiken als je aandacht besteedt aan de mens, de erfeigenaar", zei ervencoach Angela Pigge toen. Ook moest de ervencoach een prominente rol krijgen in de strijd tegen (drugs)criminaliteit op het platteland.

"Donkere wolken boven de boer"

Maar nu twee jaar later lijkt het allemaal wat te veel van het goede. Van de jaarlijkse twee miljoen euro, blijft er 800.000 euro over. Althans, als het aan het provinciebestuur ligt. Coalitiepartij VVD wil daar nu een stokje voor steken. "Toen ik het las schok ik wel", zegt Statenlid Dinand Leferink. Hij gaat een motie indienen om de ervencoach veilig te stellen.

Twee jaar geleden, toen de ervencoach werd ingevoerd, maakten we deze reportage:

"Er is veel aan de hand op de boerenerven. Het wordt zwaarder door steeds veranderende wet- en regelgeving. Ook zijn er grote financiële zorgen." Maar ook de asbestproblematiek, het slopen van stallen en bedrijfsovernames zijn problemen in de sector, zegt Leferink. "Er pakken zich toch wel wat donkere wolken boven de boer samen", concludeert de VVD'er.

"Al die vraagstukken vreten aan de boer. De psychisch problemen nemen toe. Dan is in de ervencoach een gids om toch een stip aan de horizon te krijgen."

Helpende hand

Leferink ziet problemen als de bezuiniging ook daadwerkelijk doorgaat. "Dan word ik daar toch wel een beetje onrustig van. Onderwerpen als bedrijfsbeëindiging bespreekt een boer niet even met de buurman. Dan is het fijn om in vertrouwen even met iemand te sparren."

"Dan past die bezuiniging daar niet bij. Er komt veel op die boer af. De ervencoach denkt daar in mee en brengt structuur. Dan is het juist belangrijk dat wij als provincie daar de helpende hand in bieden", besluit Leferink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
BOEREN GROEN OVERIJSSEL
Deel dit artikel: