nieuws

Rol Turkse consul onduidelijk bij protest tegen Armeens genocide monument Almelo

Het is 'niet te verifiëren' of de Turkse consul-generaal in Rotterdam mensen heeft opgedragen deel te nemen aan een demonstratie van Turken op 1 juni tegen het Armeense genocidemonument in Almelo. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken op vragen van de oppositie.
Het kabinet wijst er wel op dat contacten tussen een land en zijn -voormalige- onderdanen in Nederland alleen op basis van vrijwilligheid mogen plaatsvinden. Tijdens het protest werden teksten gescandeerd, waarover het Openbaar Ministerie aangifte heeft ontvangen van belediging en discriminatie. De aangifte wordt nog beoordeeld, aldus Timmermans. Er waren op 1 juni zo'n drieduizend Turken in Almelo die protesteerden tegen het monument.
Volgens de oppositie had de Turkse consul gratis busvervoer geregeld voor de demonstranten en heeft hij mensen opgedragen om naar de demonstratie toe te gaan.
Tijdens het Ottomaanse Rijk - waaruit Turkije is voortgekomen - zijn in 1915 honderdduizenden Armeniërs vermoord. Turkije ontkent dat er sprake was van stelselmatige volkerenmoord. Veel landen spreken, zeer tegen de zin van Ankara, wel van genocide. Het monument in Almelo werd in april onthuld. De Armeense geloofsgemeenschap in Almelo is met ongeveer 3.000 leden één van de grootste in Nederland. 
CDA, SP, PVV, ChristenUnie en SGP wilden onder meer dat het kabinet de zaak zou aankaarten bij de Turkse autoriteiten. Volgens Timmermans zijn de Turkse autoriteiten 'erop gewezen dat de kwestie van de Armeense genocide gevoelig ligt' en ze opgeroepen hiermee 'verantwoordelijk om te gaan'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.