nieuws

Raad Enschede naar Den Haag vanwege tekort bijstand, desnoods met slaapzak

Raad gezamenlijk naar Den Haag
Raad gezamenlijk naar Den Haag
De gemeenteraad van Enschede trekt gezamenlijk op naar Den Haag om te voorkomen dat Enschede nog verder financieel wordt aangepakt. "Als dat nodig is, daadwerkelijk fysiek", aldus raadslid De Roode van de ChristenUnie, "ik heb mijn slaapzak al klaar liggen en ik ben ook niet zo snel terug als dat moet."
Coalitie en oppositie willen samen politiek Den Haag ervan overtuigen dat Enschede alles in het werk stelt om het tekort op de bijstandsuitkeringen te beperken.

Tekort van 9,5 miljoen

Een harde eis van het rijk is dat het tekort volgend jaar 1,3 miljoen euro is. Maar Enschede komt door een verder stijgende werkloosheid, een gebrek aan banen en een ongunstige verdeling van rijksgeld waarschijnlijk uit op een tekort van 9,5 miljoen euro. In dat geval kan Enschede fluiten naar de toegezegde 22 miljoen euro aan rijksgeld als extra hulp voor de kosten van bijstandsuitkeringen en is de gemeente technisch failliet. "We moeten aantonen dat we onze stinkende best doen om dat tekort naar 1,3 miljoen te brengen."
De lokale politici proberen via een lobby richting de politiek in Den Haag om de staatssecretaris ervan te overtuigen die harde eis los te laten. Wethouder Welman probeert dat op zijn manier in gesprekken met staatssecretaris Klijnsma. Zij heeft hem toegezegd het dossier op te vragen en persoonlijk te behandelen.

'Enschede is uitzondering'

Enschede is volgens Welman de enige gemeente die te maken heeft met deze problematiek. Samen met andere gemeenten een geluid laten horen in Den Haag is daarom niet mogelijk. "We verkeren in een uitzonderlijke situatie die vraagt om een uitzondering op de regel", zegt Welman.
Eerder zat ook een gemeente als Heerlen in hetzelfde schuitje, maar die heeft zich kunnen redden doordat veel jongeren wegtrokken en de vergrijzing enorm was waardoor er meer banen vrijkwamen.

Kortsluiting in het hoofd

Als aanvullende maatregel om de kosten voor de bijstand in Enschede naar beneden te brengen heeft Welman de raad voorgesteld in te stemmen met de maatregel dat aanvragers eerst hun toekomstig pensioen moeten opeten. Dat vindt de meerderheid van de gemeenteraad schokkend en verwerpelijk.
"Dat gaat te ver om nog sociaal en rechtvaardig te zijn. Daarvan krijg ik kortsluiting in mijn hoofd", zo meende raadslid Van Dijk van D66. Hoe de voltallige gemeenteraad gezamenlijk Den Haag benadert is nog niet concreet.
Enschede heeft een werkloosheid van ruim 18,5%. Er zitten 6.000 mensen in de bijstand die samen jaarlijks 100 miljoen aan uitkering krijgen. Dat is een vijfde van wat Enschede per jaar te besteden heeft.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.