Vierdaags strafproces tegen Twentse martelbende vandaag van start

Het strafproces tegen de zogenoemde Twentse martelbende start vandaag. In totaal duren de rechtszittingen zeker vier dagen. De vermeende martelploeg bestaat volgens justitie uit zeker zeven personen, die minimaal vijf slachtoffers hebben afgetuigd.

Zo werd één van hen naar eigen zeggen meegenomen naar een bos, waar hem werd medegedeeld dat hij zijn graf moest graven. Bovendien werd hij vastgebonden aan een boom en werd 'ie afgeranseld met een ploertendoder en boksbeugel. Ook dreigden de verdachten zijn vingers af te knippen met een betonschaar en plaatsten zij een pistool tegen zijn hoofd.

Criminele knokploeg

Bij het lezen van het politiedossier ontstaat het beeld dat er in Twente een criminele knokploeg rondliep, waarvan leden zich lieten inhuren door de onderwereld om schulden te vereffenen. Volgens de politie deinsden ze niet terug om slachtoffers te martelen. Bij de conflicten zou het vooral draaien om drugs en prostitutie.

Ook werden twee 'lokdames' ingezet. Deze vrouwelijke verdachten papten via internet aan met de slachtoffers, waarop zij ze naar een afgelegen plek lokten. Daar stonden echter de mannen van de 'incassoploeg' klaar.

Merrie

Hoofdverdachten in de 'zaak Bosuil' zijn Dogan uit Almelo en Johan uit Goor. Hoewel ze geen bloedband hebben, beschouwen de twee elkaar als broers. Er is veel bewijs tegen hen. Zo is er in het huis van Dogan bloed gevonden van een slachtoffer. Ook in zijn auto werd bloed gevonden van een van de slachtoffers. Over die auto, een Mercedes, zeggen de verdachten in opgenomen gesprekken: "Die Merrie moet weg. Die is voor een feestje gebruikt."

Datzelfde geldt voor de auto van Johan, daar werd ook bloed en DNA van slachtoffers in gevonden. Onder meer op een boksbeugel die in de wagen lag.

Beelden

Daarnaast zijn er verschillende belastende heimelijk opgenomen telefoongesprekken. Ook werden de afranselingen vaak gefilmd. De politie beschikt over veel van die beelden.

Dogan heeft volgens het OM geprobeerd te vluchten uit de gevangenis. In zijn cel zijn spullen gevonden die daar op duiden, zegt het OM. Toen de gevangenisdirecteur hem erop heeft aangesproken, is die naar eigen zeggen door de verdachte bedreigd.

De strafeisen tegen de verdachten worden halverwege volgende week verwacht. Tot die tijd wordt met de verdachten besproken welk bewijs de politie tegen hen heeft vergaard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ALMELO ENSCHEDE HENGELO GOOR
Deel dit artikel: