Nieuws

Aangifte van zedenmisdrijf tegen Ruinerwold-vader geseponeerd

De boerderij bij Ruinerwold, waar het intussen veelbesproken gezich zich jarenlang schuilhield.
De boerderij bij Ruinerwold, waar het intussen veelbesproken gezich zich jarenlang schuilhield. © Archief RTV Oost
De meest recente aangifte tegen Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D., wegens 'seksueel grensoverschrijdend gedrag' is geseponeerd. Volgens het Openbaar Ministerie is het zedenmisdrijf wel bewezen, maar is strafrechtelijke vervolging in dit geval niet de juiste weg.
De aangifte werd begin mei gedaan, volgens RTV Drenthe door een van de oudere kinderen. Het slachtoffer zou een van de jongere dochters zijn, die tot voor kort bij de vader in Ermelo woonde. Die gemeente heeft de vader eind april een huisverbod opgelegd en tien dagen later zette het OM dat om in een gebieds- en contactverbod. De man is inmiddels ondergebracht binnen de zorg.
Het OM vindt dat de huidige situatie, waarbij de man ook de komende periode in een zorgkader zit, de voorkeur heeft boven strafrechtelijke vervolging. De vader krijgt passende zorg, terwijl de jongvolwassen kinderen ruimte krijgen voor hun verdere persoonlijke ontwikkeling. Met het seponeren van de aangifte komt een einde aan de opgelegde gedragsaanwijzing.

Wereldnieuws

Van D. werd in oktober 2019 wereldnieuws nadat zoon Israël een café in Ruinerwold bezocht en het bizarre verhaal van zijn familie vertelde. Die woonde met zijn vader, vier jongere zusjes en een broertje - allemaal volwassen - in een afgelegen boerderij, waar vader zijn eigen geloof predikte. Ze werden onderhouden met hulp van klusjesman Josef B., een vriend van Van D. uit Oostenrijk, die zichzelf ziet als discipel van de zelfbenoemd aartsvader Van D.
De politie haalde het gezin uit de boerderij en klusjesman B. en vader Van D. werden aangehouden. Van D. leefde al tien jaar met zijn kinderen in Ruinerwold en daarvoor onder meer in Meppel en Zwartsluis. Zijn jongste zes kinderen hield hij verborgen voor de buitenwereld. Zij waren nooit aangegeven bij de burgerlijke stand en nooit naar school geweest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.