Nieuws

Hoe beleeft jouw huisdier de hitte? En nee, een hond mag echt niet in de auto achterblijven

Het is warm, dus doen we het allemaal wat rustiger aan en zoeken we verkoeling. Maar wat doe je met huisdieren, hoe bescherm je die tegen de hitte?
Dierenarts Wilma Verstappen van Gezelschapsdierenpraktijk Aalderinkshoek in Almelo ziet ze genoeg voorbij komen: honden met verbrande poten door het asfalt: "Vaak denk je daar niet bij na, maar asfalt wordt echt heel heet. De voetzolen van honden verbranden dan en dat doet echt heel zeer".
Honden moeten het, net als mensen, rustig aandoen: "Zorg dat honden in de schaduw blijven. Ververs de waterbak vaker dan normaal. Het liefst ieder uur, dan heeft de hond fris water". En eventjes in de auto laten zitten? "Nee, nooit doen, ook geen vijf minuten, dat kan een hond gewoon niet aan."
Katten zorgen meestal al goed voor zichzelf en ook met deze warmte houden ze zich van nature al gedeisd: "Wat je wel kan doen is een fonteintje voor een kat aanschaffen, katten houden van stromend water."
Die maden vreten zich het lichaam van een konijn in en dat is extreem pijnlijk
Dierenarts Wilma Verstappen
De meeste dieren moeten in de schaduw gehouden worden, dat geldt ook voor vogels en konijnen. Wanneer ze in de zon staan kan een grote parasol of doek over het hok een oplossing zijn. Verstappen waarschuwt nog extra bij konijnen: "Die kunnen een dunnige ontlasting hebben en daar leggen vliegen eitjes in. Binnen twaalf uur komen die uit en die maden vreten zich het lichaam van een konijn in en dat is extreem pijnlijk. Dus goed schoonhouden zo'n hok".

Stoeptegel in de koelkast

De meest bijzondere tip komt van een assistente: "Leg een stoeptegel in de koelkast en daarna bij de konijnen, die blijft heel lang koel en op zo'n tegel kunnen konijnen lekker liggen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.