nieuws

Gemeente Zwolle: bezuinigen op thuiszorg noodzakelijk, maar uurtarieven niet omlaag

De gemeente Zwolle gaat de bezuinigingen op de thuiszorg gefaseerd invoeren. Dat gaat de komende jaren wel banen kosten, maar de uurvergoeding gaat niet omlaag. De medewerkers houden een eerlijk loon.
In 2015 verandert er nog weinig, Zwolle wil de wijzigingen in de huishoudelijke hulp met kleine stapjes invoeren. Volgens wethouder Vedelaar gaat de gemeente met behulp van sociale wijkteams kritischer kijken welke hulp echt nodig is, en welke zorg ook op een andere manier opgevangen kan worden. Vedelaar benadrukt dat voor goede zorg ook eerlijke tarieven betaald worden, er wordt dus voorlopig niet bezuinigd op het uurloon van zorgverleners.

Actie zorgmedewerkers

Maandagavond voorafgaand aan de raadsvergadering protesteerden zorgmedewerkers en vakbonden tegen de aangekondigde bezuinigingen in Zwolle. De angst bestond dat, net als in Steenwijkerland en andere gemeenten, ook Zwolle flink zou snijden in de tarieven. De zorgmedewerkers zouden dan als goedkope ZZP-ers of Alfahulpen voor een veel lager loon moeten werken. Die dreiging is voorlopig van tafel, Zwolle wil kijken of de bezuinigingen kunnen worden doorgevoerd met behoud van een eerlijk salaris, en dat betekent een uurtarief van 21 of 23 Euro, afhankelijk van het type zorg. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.