Onderzoekers UT in Enschede kweken kraakbeen dat kraakbeen blijft

Het is onderzoekers van de Universiteit Twente gelukt om kraakbeen te kweken, dat ook in het lichaam kraakbeen blijft. Tot op heden zette het lichaam in laboratorium gekweekt kraakbeen om in botweefsel.

Het kraakbeen is gekweekt bij een lage zuurstofconcentratie van 2,5 procent, daarin zit de truc. Kraakbeen werd eerder altijd gekweekt bij een zuurstofconcentratie van 21 procent. Een geslaagde proef met een muis overtuigde de onderzoekers dat ze met de lage zuurstofconcentratie de juiste weg zijn ingeslagen.

De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Hoogleraar Marcel Karperien van de Universiteit Twente verwacht dat na de publicatie alle laboratoria die bezig zijn met kraakbeenonderzoek investeren in nieuwe faciliteiten waarin ze hun stamcellen kunnen kweken onder een lage zuurstofconcentratie.

Karperien zegt dat dit een belangrijke stap is voor het onderzoek naar behandeling van kraakbeenziektes en botdefecten met patiënteigen stamcellen. In Nederland kampen meer dan een miljoen mensen met kraakbeenziektes zoals artrose, waarbij het kraakbeen verslechtert of zelfs helemaal verdwijnt.

Meer over dit onderwerp:
Universiteit Twente Enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren