Nieuws

Basisscholen in Dalfsen kritisch op voorstel om preventieve logopedie te schrappen: ‘Doodzonde’

“Taal is eigenlijk de basis van alles wat de kinderen doen op de basisschool”, vertelt basisschooldirecteur Eric Arends van St. Cyriacus in Hoonhorst. “Het is daarom ontzettend belangrijk om de eerste signalen van spraakproblemen zo snel mogelijk op te sporen.” Nu worden bij de eerste signalen de logopedisten van de gemeente Dalfsen ingeschakeld om het kind te onderzoeken. De gemeente Dalfsen is een van de weinigen met zo’n preventieve logopedist in dienst en willen er vanaf 2023 mee stoppen.
“Dat zou echt doodzonde zijn”, vertelt schooldirecteur Eric Arends. “Het zou betekenen dat wij als school geen laagdrempelige vraagbaak meer hebben. Dat betekent dat je dan ook bij kleine taalproblemen al naar een particuliere logopedist moet.” En hoewel een bezoek aan die logopedist vaak gratis is, is het volgens Eric een hogere drempel voor ouders en leerkrachten om bij aan te kloppen.

‘Ouders zien sommige problemen niet’

Volgens Eric is het logisch dat sommige ouders niet direct een taalprobleem bij hun kind herkennen. “Ze denken dat hun kind nou eenmaal zo praat, of sneller naar dingen wijst dan dat ze zeggen wat ze bedoelen. Juist op school of op de opvang herken je zulke patronen sneller. Dan is het handig om op een laagdrempelige manier er een preventieve logopedist bij te roepen.”

65.000 euro

Als het aan de gemeente Dalfsen ligt, moeten leraren dit soort problemen beter en sneller leren herkennen. Zij kunnen dan de kinderen met hun ouders doorverwijzen naar de logopedist. Dalfsen wil de leraren hierin begeleiden, zodat zij leren om deze signalen beter te herkennen. Daarnaast worden de kinderen bij hun bezoeken aan de GGD gescreend op spraakproblemen. Met de nieuwe werkwijze wordt zo’n 65.000 euro bespaard. “Maar het vroeg signaleren en het voorkomen van problemen op latere leeftijd blijft onze prioriteit”, vertelt wethouder Jan Uitslag.
Ze hebben dan geen tijd om een diepe logopedische screening uit te voeren
Eric Arends
Toch is Eric Arends er niet gerust op dat GGD’en in staat zijn op taalproblemen er tijdens die onderzoeken uit te pikken. “In zo’n bezoekje wordt de lengte van het kind gemeten, wordt het gewicht bekeken en kijken ze naar de ogen en de oren. Zij hebben vaak niet meer dan twintig minuten om naar al deze dingen te kijken. Ze hebben dan geen tijd om een diepe logopedische screening uit te voeren.”

Kritische gemeenteraad

Niet alleen vanuit het onderwijs, maar ook vanuit de gemeenteraad is er kritiek op het voorstel. “We zijn als gemeenteraad aan het zoeken naar een oplossing voor dit probleem”, vertelt Ingrid Kappert van Gemeentebelangen. “De kinderen moeten de juiste hulp krijgen en het moet betaalbaar blijven.” De screening op het gebied van taalontwikkeling bij de GGD is niet hetzelfde als wat logopedisten doen.”
Op maandag 21 juni neemt de gemeenteraad een beslissing over hoe de logopedie er in de gemeente Dalfsen er de komende jaren uit moet komen te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.