nieuws

FNV: schandalig van Enschede om werklozen te dwingen pensioen op te eten

"Schandalig", zo noemt vakbond FNV het plan van Enschede om eerst je pensioen op te eten alvorens je een bijstandsuitkering krijgt, "de gemeente heeft andere mogelijkheden."
Het gaat om mogelijkheden voor prepensioen, de vroegere VUT. Dat zet kwaad bloed bij FNV. "Van de rijksoverheid moeten we allemaal langer doorwerken en dan komt daar een gemeente die zegt dat je eerder met pensioen moet," aldus vice-voorzitter Kuin van FNV. Het pensioen is opgebouwd als oudedagsvoorziening. De bonden vinden dat je daar als overheid van afblijft.

Asociale maatregel

Wettelijk is het mogelijk, maar of de gemeente Enschede overgaat tot de maatregel is hoogst onzeker. De politiek moet daar uiteindelijk een besluit over nemen. Maandag lieten gemeenteraadsleden al doorschemeren zich daar niet in te kunnen vinden. De meerderheid van de fracties is geschrokken en vindt het een asociale maatregel.
Ze benaderen de Tweede Kamerfracties in een poging staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken op andere gedachten te brengen. Die wil dat Enschede het tekort op de bijstand eind volgend jaar heeft teruggebracht naar 1,3 miljoen euro, terwijl Enschede met de huidige maatregelen niet lager uit komt dan een tekort van 9,5 miljoen.

Gemeenteraad in beweging brengen

Het college van burgemeesters en wethouders van Enschede heeft de drastische maatregelen voor de gemeenteraad op een rij gezet om duidelijk te maken dat het ernst is en dat er iets ondernomen moet worden. Het is een brief met de bedoeling de juiste discussie te voeren met de gemeenteraad, aldus burgemeester Den Oudsten. 
Wethouder Welman heeft vorige week een gesprek gehad met Klijnsma. Ze heeft hem toegezegd het dossier zelf te behandelen. SP en PvdA in de Tweede Kamer hebben al vragen gesteld aan de staatssecretaris over de verregaande maatregelen van Enschede.

Begrip van FNV

Het water staat Enschede onder meer aan de lippen door een herverdeling van rijksgeld voor de bijstand, omdat landelijk het aantal vacatures aantrekt. Hoewel dat voor Enschede nog niet geld, krijgt de gemeente mogelijk acht miljoen euro minder.
Als dat zo blijft, schaart FNV zich achter de gemeente Enschede. Volgens Kuin is het volstrekt onterecht dat een gemeente als Enschede die het zo hard nodig heeft, zo hard wordt getroffen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.