nieuws

Staatssecretaris Klijnsma in gesprek met Enschede over 'pensioen opeten'

Klijnsma gaat in gesprek met Enschede
Klijnsma gaat in gesprek met Enschede
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken gaat praten met de gemeente Enschede over haar plan om mensen die een uitkering aanvragen, eerst hun pensioen te laten 'opeten'.
In de Tweede Kamer zei Klijnsma woensdag dat ze er 'niet erg enthousiast' over is, maar ze gaf nog geen definitief oordeel. Aanvullende pensioenen kunnen tegenwoordig vrijwel altijd 'naar voren worden gehaald'. Dat betekent dat rechthebbenden ze deels kunnen laten uitbetalen voor ze de pensioenleeftijd bereiken.

Kan het plan juridisch door de beugel?

De gemeente Enschede overweegt inwoners die een beroep op de bijstand doen eerst hun pensioenpot te laten aanspreken. De gemeente zou dan geld kunnen besparen doordat ze minder bijstand hoeft uit te keren.
Klijnsma gaat niet alleen deze week met de Enschedese wethouder praten, maar ook uitzoeken of het plan juridisch door de beugel kan. Ook gaat ze schriftelijke vragen beantwoorden die de PvdA in de Tweede Kamer over het plan heeft gesteld.
Niet alleen de PvdA, ook andere fracties zijn zeer kritisch. Klijnsma zegt zich te kunnen voorstellen dat Enschede daar in zijn overwegingen rekening mee houdt. Anderzijds onderstreept ze dat gemeenten volgens de bijstandswet een aanzienlijke beleidsvrijheid hebben.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.