Nieuws

Vrijspraak voor jager die wolf doodschoot in Duitsland

Wolf (ter illustratie)
Wolf (ter illustratie) © Archief RTV Oost
Een Duitse rechtbank heeft een Twentse jager vrijgesproken die begin 2019 een wolf doodschoot in de deelstaat Brandenburg. De man zou daarmee de natuurbeschermingswetten van het land hebben overtreden, meende de aanklager.
De man doodde de wolf omdat deze zijn jachthonden had aangevallen. Het dier reageerde niet op geschreeuw, geklap en een waarschuwingsschot, aldus de jager. De Twentenaar maakte deel uit van een grote groep jagers, die begin 2019 in de buurt van Berlijn bezig was met een drijfjacht.
De jager zat in een zogenoemde hoogzit toen de wolf een van de honden van de drijvers aanviel. Volgens de jager was er sprake van noodweer: hij zag geen andere uitweg dan de wolf dood te schieten. "Het was de hond of de wolf." Volgens de rechtbank heeft de man niet verkeerd gehandeld.
De wolf is een streng beschermde diersoort in Duitsland. De jager riskeerde met zijn actie tot vijf jaar gevangenisstraf of een boete.

Opgelucht

In een reactie op de uitspraak spreekt de Twentse jager over gerechtigheid. "Het is een hele opluchting. Het waren een paar rotjaren."
De hele affaire is hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Zo kreeg hij via sociale media tal van dreigementen naar zijn hoofd geslingerd. "Ik heb in deze zaak een heleboel ellende over me heen gekregen", zei hij er eerder over.
Het was de hond of de wolf
Twentse jager die wolf doodschoot
Voor de Twentse jager is de hele zaak een principekwestie geworden, omdat hij zelf direct al vond dat hij volkomen correct heeft gehandeld. Daarbij baseerde hij zich er onder meer op dat de Duitse autoriteiten geen verdere maatregelen tegen hem troffen. Zo werd bijvoorbeeld zijn jachtakte niet in beslag genomen en mocht hij na het incident 'gewoon' weer jagen in Duitsland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.