Nieuws

SP vraagt Tweede Kamer om onafhankelijk onderzoek naar vuurwerkramp Enschede

Renske Leijten van de SP
Renske Leijten van de SP © ANP
Renske Leijten van de SP heeft de Tweede Kamer gevraagd in te stemmen met een onafhankelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Ze diende daarvoor gisteravond een motie in, omdat de instituties die daarvoor normaal gesproken zijn aangewezen volgens haar liever geen onderzoek doen. Leijten wees daarom op de onderzoeksrol van de Tweede Kamer zelf.
Aanleiding voor de motie is onder meer het rapport van onderzoeker Paul van Buitenen dat vorig jaar verscheen, op de dag af twintig jaar nadat de ramp plaatsvond. Leijten noemde dat rapport ‘lijvig’ en ‘zeer doorwrocht’ en stelde dat er desondanks niet veel mee is gedaan.

Geen onderzoek

Volgens Leijten hebben de geëigende instanties dergelijk onderzoek nooit opgepakt, omdat zijzelf mogelijk daarin voor zullen komen. Het gaat dan om instanties als de Raad van State, de Ombudsman en het Openbaar Ministerie.
Leijten schreef daarover in haar motie: "Zij zeggen: wij doen dat liever niet. Ik zou het heel goed vinden als wij dat dan oppakken. Het vraagt om serieus onafhankelijk onderzoek."

Van Buitenen

Van Buitenen meldt in zijn rapport, dat zo’n 1.400 pagina’s telt, talloze misstanden in zowel de aanloop en bij het onderzoek. Ook de afwikkeling van de vuurwerkramp zou niet goed zijn gegaan. In de tekst van de motie pleit Leijten er dan ook voor om dat rapport te betrekken bij het voorgestelde onderzoek. "Om naar voren te krijgen wat daar nou speelt."
Het is niet voor het eerst dat het onderzoek van Van Buitenen in de Tweede Kamer op tafel komt. De vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid oordeelde weliswaar dat het nader onderzocht moest worden, maar daar is tot op heden nog niets van gekomen.
Eerder wees de Onderzoeksraad voor Veiligheid een verzoek om onderzoek af, destijds onder voorzitterschap van Hengeloër en voormalig topambtenaar Tjibbe Joustra. Hij vond twee jaar geleden dat de ramp te lang geleden is om nog onderzocht te worden. Een standpunt dat door zijn opvolger Jeroen Dijsselbloem is overgenomen.
De motie van Leijten wordt volgende week in stemming gebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.