Nieuws

Agrariër in Lemele niet blij met natuurverbetering Reggegebied: "Het wordt te nat"

Agrariër in Lemele is niet blij met natuurverbetering in Reggegebied
Agrariër in Lemele is niet blij met natuurverbetering in Reggegebied © Getty Images
De aanleg van een waterloop die aantakt op de Beneden Regge is in het verkeerde keelgat geschoten van een agrariër uit Lemele. Hij vroeg de Raad van State vandaag vergeefs om het natuurverbeteringsplan voor de Eerderhooilanden te schorsen.
Het bleek een zinloos verzoek, omdat er volgens de raadsvoorzitter geen enkele nood is om het plan nu stil te leggen. Het start pas in juli volgend jaar, beloofde de advocaat van de provincie Overijssel vandaag. De Raad behandelt de bezwaren tegen het plan al dit jaar. Niet veel later wordt dan bekend of het natuurverbeteringsplan sowieso kan doorgaan.

Na regenbui blank

Met de aanleg van de nieuwe waterloop wil de provincie stroomdalgraslanden laten ontstaan. Maar de agrariër is daar faliekant tegen. Zijn graslanden staan nu al na een regenbui blank. Vee kan er nauwelijks meer grazen. “Als je het plan bekijkt, dan kun je gewoon zien dat het heel nat wordt in het gebied. Daar heb je geen hogeschool voor nodig.”
En hij ziet nog een groot probleem. Door de nieuwe waterloop zal ook het waterpeil in de Regge hoger worden en zijn graslanden overstromen. “Er is laatst op één dag 80 kuub drijfmest van mijn land de Regge ingespoeld en zo in het beschermde natuurgebied terechtgekomen. De provincie overtreedt zo zelf de Natuurbeschermingswet.”

'Geen peilverhoging'

De provincie ziet dit heel anders. “Er vindt geen peilverhoging in de Regge plaats”, zegt de advocaat van de provincie. “De maatregelen hebben ook geen gevolgen voor de percelen van de agrariër.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.