Nieuws

Roggebotsluis bij Kampen mag gesloopt worden

De Roggebotsluis bij Kampen
De Roggebotsluis bij Kampen © Archief RTV Oost
De Raad van State is vandaag akkoord gegaan met het verwijderen van de Roggebotsluis bij Kampen. De Raad verwierp alle bezwaren die tegen het project waren ingediend. En dat betekent groen licht voor een belangrijk project in de IJsseldelta. Het water uit de IJssel kan nu ongehinderd via het Reevediep naar het Vossemeer stromen.
Met de verwijdering van de sluis wordt ook de brug over die sluis vernieuwd en verlegd. Daarmee zal waarschijnlijk het aantal files fors worden teruggebracht. De nieuwe brug blijft nog wel een ophaalbrug, maar die zal minder vaak open moeten omdat hogere schepen er onderdoor kunnen varen.

Bezwaren

De voormalige eigenaar van een woning aan de Flevoweg tussen de sluis en Kampen kreeg geen poot aan de grond bij de Raad. Zijn bezwaren zijn niet-ontvankelijk verklaard. Hij heeft zijn woning verkocht en daarmee heeft hij geen belang meer. Volgens de Raad heeft hij ook niet hard kunnen maken dat hij schade heeft geleden door het projectplan.
De exploitanten van Strandpaviljoen At Sea aan de Drontermeerdijk aan de kant van Flevoland zijn bang dat hun restaurant en feestlocatie moeilijk bereikbaar wordt als het werk aan de sluis en de weg wordt uitgevoerd. Ze zijn bang voor omzetschade.

Tijdelijk probleem

Volgens de Raad is die angst onterecht. Problemen tijdens de uitvoering van een project ziet de Raad toch al als een tijdelijk probleem en dat telt niet zwaar mee. Wel moeten de betrokken overheden beoordelen of de omzetschade niet te groot wordt. Dat blijkt niet het geval. Het strandpaviljoen krijgt maar te maken met twee weekendafsluitingen en is dan moeilijker bereikbaar vanuit Kampen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.