nieuws

Natuurmonumenten stopt samenwerking ganzen provincie

Natuurmonumenten stopt de samenwerking met de provincie om mee te helpen het aantal ganzen in Overijssel terug te dringen.
De natuurorganisatie is zwaar teleurgesteld in de beslissing van de provincie om toestemming te geven ganzen af te schieten in de winter. Natuurmonumenten erkent de ganzenoverlast en helpt mee het aantal ganzen terug te dringen door tijdens het broedseizoen ganzeneieren te vernietigen. Nu de provincie vasthoudt aan afschieten in de winter weigert Natuurmonumenten stellig om zomers in te grijpen. Met als gevolg een verwachte toename van het aantal ganzen en vergroten van de overlast.
In andere provincies in het land is tussen de betrokken partijen zoals provincie, boeren en natuurorganisaties een overeenkomst bereikt. Daarbij wordt de winterrust in acht genomen. Dat betekent dat er in de winter niet wordt gejaagd op ganzen. Natuurmonumenten betreurt de gang van zaken en hoopt dat er alsnog een ander beleid komt in Overijssel. Tot die tijd gaan de vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten niet meehelpen bij het beheersen van de ganzenpopulatie.

Desnoods onder dwang

De provincie heeft wettelijk de mogelijkheid om desnoods onder dwang de natuurgebieden te betreden en ganzen af te schieten. Gedeputeerde Maij zei gisteren tijdens het debat in de Provinciale Staten dat dat een uiterste middel is en niet gewenst. Natuurmonumenten hoopt niet dat het zover komt dat jagers onder politiebegeleiding ganzen gaan afschieten.
Staatsbosbeheer betreurt de beslissing van Overijssel. Liever zou de organisatie ook zien dat de winterrust voor de ganzen wordt gerespecteerd. Staatsbosbeheer gaat nog wel in het broedseizoen de nesten en eieren vernietigen om zo de ganzenpopulatie terug te dringen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.