Nieuws

Wond Expertise Centrum moet in Twente leiden tot betere behandeling van moeilijk genezende wond

Het Wond Expertise Centrum is onderdeel van het MST
Het Wond Expertise Centrum is onderdeel van het MST © RTV Oost / Wouter de Wilde
Huisartsen in Twente kunnen voor de behandeling van een moeilijk genezende wond een beroep doen op het Wond Expertise Centrum (WEC), onderdeel van Medisch Spectrum Twente. Een verwijzing naar het ziekenhuis kan hierdoor vaak worden voorkomen.
Het aantal mensen met een moeilijk genezende wond neemt mede door vergrijzing toe. Twee procent van de Nederlanders heeft een wond die een lange tijd open is. Door op tijd problemen in wondgenezing vast te stellen en de juiste wondbehandeling kan een verwijzing naar het ziekenhuis worden voorkomen. Door nog betere samenwerking kunnen mensen met een wond straks dichter bij huis of thuis worden behandeld.

Nieuwe stap

Inschakeling van het WEC is een nieuwe stap tussen de huisarts en het ziekenhuis in. De kennis van het ziekenhuis wordt zo binnen de huisartsenzorg ingezet om een wond weer te kunnen laten genezen. Het WEC stelt de diagnose en geeft een behandeladvies aan de huisarts en wondverpleegkundige voor verdere wondbehandeling. Iemand kan zo thuis worden behandeld door de wondverpleegkundigen van Zorgschakel Enschede of Carintreggeland en hoeft niet elke keer naar het ziekenhuis.
De wondzorgteams van genoemde zorginstellingen, revalidatiecentrum Roessingh en het WEC werken al jarenlang samen voor complexe wondzorg in Twente. Er wordt nu dus ook intensiever samengewerkt met huisartsen en wijkverpleging bij nieuwe wonden voor afstemming van wondzorg. De wondverpleegkundigen van het WEC zijn voor de huisartsen de eerste contactpersoon en ondersteunen de huisarts bij de beoordeling en behandeling van wonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.