Nieuws

Overijssel telt veel meer stokoude bomen dan verwacht

Er zijn veel meer oude bomen in Overijssel dan altijd werd gedacht. Uit onderzoek van de provincie Overijssel blijkt dat zo'n driehonderd hakhoutstoven al eeuwenoud zijn. Ze zijn van dezelfde leeftijd als de Kroezeboom in Fleringen of de Kozakkeneik in Delden bestaan.
"De meeste mensen zullen het niet herkennen, omdat een stoof één boom is die door de eeuwen heen laag bij de grond is gekapt voor het hout. Daardoor heeft de lage boom veel jonge takken en lijken het jonge bomen in een groepje bij elkaar. Maar deze stoven kunnen zo een paar honderd jaar zijn." Bremer heeft de hele provincie doorzocht op oude bomen.
Oude Haagbeuk stoof langs de Snoeijinksbeek
Oude Haagbeuk stoof langs de Snoeijinksbeek © Piet Bremer
In onderstaand filmpje laat Bremer meerdere oude stoven zien. Tekst gaat verder onder het filmpje.

Cultuurlandschap

"Het hoort echt bij ons cultuurlandschap. Vroeger werd om de tien tot twintig jaar het hout van de stoof gehakt en zo bleven deze bomen in stand. Helaas zijn de bomen de laatste decennia niet meer op deze manier beheerd, waardoor de takken te groot worden en de stoven scheuren."
Door de Essentakziekte is de kans groot dat veel van deze essenstoven dood gaan. "Er zit een ziekmakende paddenstoel op veel essen waardoor ze sterven. Daar is weinig aan te doen." Bremer roept dan ook op om te onderzoeken welke stoven nog te behouden zijn en dit groene erfgoed te redden.
Doorgeschoten knoteik stoof te Holthone
Doorgeschoten knoteik stoof te Holthone © Piet Bremer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.