Nieuws

Voor 5.000 euro gestolen uit winkels: tien maanden cel geëist tegen 19-jarige Almeloër

Negentienjarige Almeloër steelt voor 5.000 euro uit winkels
Negentienjarige Almeloër steelt voor 5.000 euro uit winkels © RTV Oost
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, draait een 19-jarige jongen uit Almelo voor tien maanden de cel in. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij inbraken in een kledingwinkel, een boekhandel en een telefoonzaak in Meppel. Tegen een 20-jarige man uit die Drentse plaats eiste het OM zestien maanden cel.
In de nacht van 12 maart werd ingebroken bij een kledingzaak en een boekhandel in het centrum van Meppel. Bij beide zaken kwamen de daders binnen door het glas in de deuren te vernielen met een steen. Dat was ook gebeurd op 6 maart bij een telefoonzaak.
De inbraak bij de kledingzaak werd in de vroege ochtend ontdekt. Er bleek voor 2.800 euro aan merkkleding gestolen te zijn en bijna 300 euro uit de kassa. Politieagenten zochten de omgeving af en vonden een kleerhanger en een tas met gestolen kleding.

Alles teruggevonden

Niet veel later zag een van de agenten in de verte twee mannen lopen. Met behulp van een speurhond kwam de politie uit bij een pand met kamerwoningen in de buurt van het station. Binnen vonden ze beide verdachten en in de kamer van de oudste, die er onder begeleiding woonde, lag de gestolen merkkleding, spullen die eerder die nacht bij de boekhandel gestolen waren en een paar gestolen speakers uit de telefoonwinkel.
Op camerabeelden uit de kledingwinkel van een dag voor de inbraak was de Almeloër te zien. Hij kwam er toen met een andere man en vroeg specifiek naar de merkkleding. De 19-jarige bekende in de rechtszaal vandaag dat hij dat was, maar ontkende dat hij daarna de inbraak had gepleegd. Verder wilde hij niks verklaren.

Lang strafblad

De Meppeler bekende tijdens de rechtszaak alleen dat hij bij de inbraak bij de boekhandel op de uitkijk had gestaan. Hij was vroegere vrienden uit de Randstad nog geld schuldig en zij hadden hem gedwongen mee te gaan, anders zouden zijn moeder en zus er last van krijgen, vertelde hij. Bij de boekhandel werd onder meer rookwaar gestolen. De totale buit bedroeg ruim 2.100 euro.
Beide mannen hebben, ondanks hun leeftijd, al een lang strafblad; de oudste heeft al 26 pagina’s aan delicten op zijn naam staan. De reclassering vindt het in beide gevallen zinloos om de twee na hun celstraf te gaan begeleiden. De Meppeler kan elk moment vader worden en de officier van justitie zei dat hij hoopt dat dat een positieve invloed op hem heeft.
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.