Nieuws

Tevredenheid bij Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik na EU-landbouwakkoord

Annie Schreijer-Pierik
Annie Schreijer-Pierik © Archief RTV Oost
De EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de verdeling van honderden miljarden aan landbouwsubsidies voor de komende jaren. Het akkoord, dat drie jaar op zich liet wachten, moet de Europese landbouw klimaat- en milieuvriendelijker maken. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde is blij dat er een akkoord ligt, maar zegt ook: "Het blijft natuurlijk een compromis".
De EU-landbouwsubsidies moeten meer gebruikt worden om duurzame landbouw aan te moedigen en meer ten goede komen aan kleine boeren, hebben onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement onder meer afgesproken. De Europese inkomenssteun voor boeren wordt voorlopig voor minstens 20 en later 25 procent afhankelijk van hoe duurzaam zij te werk gaan. Lidstaten mogen zelf kiezen of ze met deze zogeheten eco-regelingen bijvoorbeeld biologische, precisie- of boslandbouw willen aanmoedigen.
Kleinere boeren kunnen straks rekenen op een grotere portie van de subsidies. In landen als Frankrijk strijken grote landbouwbaronnen nu nog het leeuwendeel op. Maar ook op dit punt was het parlement liever verder gegaan. Er wordt verder strenger op toegezien dat landbouwpersoneel veilig kan werken, al geldt dat dan weer niet voor seizoensarbeiders uit het buitenland. Met andere EU-regels waaraan nog wordt gewerkt hoopt het parlement de landbouw later nog verder in groene richting te sturen.

Compromis

"Dit resultaat blijft natuurlijk een compromis", reageert Schreijer-Pierik. "De uitvoering van de duurzaamheidseisen voor de inkomenssteun zal een hele uitdaging worden voor Nederlandse boeren en tuinders. Desondanks biedt dit akkoord de noodzakelijke financiële zekerheid en het toekomstperspectief dat de landbouwsubsidies (..) behouden blijven. Bijna de helft van onze melkveehouders en een groot deel van de akkerbouwers zouden zonder GLB-subsidies een negatief inkomen hebben."
De nieuwe afspraken gelden van 2023 tot 2027, maar de landen krijgen wat tijd om de overgang te maken. De landbouwministers van de EU-landen en het voltallige parlement moeten de principeovereenkomst nog goedkeuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.