Nieuws

Justitie stelt onderzoek in naar bewindvoerdersbureau, directeur en echtgenoot aangehouden

De woonboerderij van het echtpaar A., van waaruit het omstreden commerciële bewindvoerdersbureau AproPlus werkte.
De woonboerderij van het echtpaar A., van waaruit het omstreden commerciële bewindvoerdersbureau AproPlus werkte. © RTV Oost
Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het in opspraak geraakte commerciële bewindvoerdersbureau AproPlus. Behalve dat daarbij de administratie en allerlei apparatuur in beslag is genomen, zijn ook algemeen-directeur Erna A.-D. en haar echtgenoot Marcel A. aangehouden. Het echtpaar is na uitgebreide politieverhoren drie dagen later weer op vrije voeten gesteld.
AproPlus behartigde de financiële belangen van tweehonderd cliënten, van wie circa zeventig uit Overijssel. Het gaat om zowel ondernemers als particulieren, die door allerhande omstandigheden in de problemen zijn geraakt en vervolgens door de rechter onder financieel toezicht zijn gesteld. De publieke verontwaardiging was vooral groot omdat deze cliënten veelal armlastig zijn en in een kwetsbare positie verkeren.

Carrièreswitch

Algemeen-directeur is Erna A.-D. (53), die van oorsprong uit de zorgbranche komt. Haar man Marcel A. (50) trad op als bewindvoerder, terwijl ook een van hun dochters in de zaak meewerkte. Marcel A. is van huis uit techneut en werkte voorheen als vestigingsleider bij een installatiebedrijf. Het echtpaar maakte in 2013 de overstap naar het financieel beheer van derden. Dat deden ze met een achttal personeelsleden vanuit hun Achterhoekse woonboerderij. Maar al na een paar jaar liep het spaak.
De spraakmakende affaire rond AproPlus kwam februari 2019 aan het rollen toen de rechtbank het bureau schorste wegens 'onrechtmatigheden in de administratie'. Dat gebeurde nadat er meldingen binnen waren gekomen over mogelijke malversaties. Bij een inval door de FIOD in de Achterhoekse woonboerderij van de directeur werd onder meer de complete administratie in beslag genomen.

Pas later aangifte

Het echtpaar leek in eerste instantie de strafrechtelijke dans te ontspringen. Omdat niemand aangifte had gedaan, was er voor het Openbaar Ministerie namelijk geen aanleiding onderzoek te doen. Toen dat duidelijk werd hebben, zoals RTV Oost destijds meldde , betrokkenen in de zomer van vorig jaar alsnog aangifte gedaan.

Politie-inval

Nadat het vervolgens maandenlang stil bleef, blijkt justitie eind maart alsnog een inval te hebben gedaan in de woonboerderij van het echtpaar aan de rand van Sinderen, een dorpje onder de rook van Varsseveld.
Dorpsgenoten weten te vertellen dat de politie op een maandagochtend in alle vroegte op het erf stond. "Rond zeven uur, met zes politieauto's. Overigens niet van die herkenbare surveillancewagens, maar onopvallende politieauto's. De agenten waren echter in uniform."
De politieactie duurde bijna de hele dag. Directrice Erna en echtgenoot Marcel werden aangehouden en zijn vervolgens meermalen verhoord. Omwonenden zagen hoe agenten dozen vol administratie in beslag namen. Ook laptops en de mobieltjes van het echtpaar zouden in beslag zijn genomen.
Op woensdag werden beiden weer op vrije voeten gesteld. De drie dochters zijn intussen op de boerderij achtergebleven.

Lopend vuurtje

Intussen ging de arrestatie als een lopend vuurtje door het Achterhoekse dorp. "Maar Marcel deed alsof het allemaal niet veel voorstelde. Deed er zelfs wat lacherig over en beweerde dat de boekhouder de boel zou hebben geflest. Als we dan vroegen waarom hij en zijn vrouw dan zijn aangehouden terwijl de boekhouder de kwade genius zou zijn, lachte hij dat weg."
Bronnen rond het onderzoek melden dat het strafrechtelijk onderzoek waarschijnlijk pas dit najaar kan worden afgerond. Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op de huiszoeking en arrestatie. Een woordvoerster wil in z'n algemeenheid slechts kwijt dat het de officier van justitie is die op basis van het dossier vervolgens beslist of het tot een rechtszaak komt.

Failliet

Nadat de rechtbank AproPlus destijds schorste als bewindvoerder droogde de inkomstenbron op en zag de eigenaar enkele maanden later geen andere mogelijkheid dan het faillissement aan te vragen.
Tussentijds was bekend geworden dat de toch al armlastige cliënten nog dieper in de schulden waren geraakt toen duidelijk werd dat AproPlus in een aantal gevallen maandenlang geen zorgpremies had afgedragen. Ook raakte een aantal cliënten dubbel gedupeerd omdat ze extra kosten moeten maken toen ze een nieuwe bewindvoerder kregen toegewezen.

Claim van cliënten

RTV Oost meldde eerder al dat tientallen cliënten in totaal ruim 3,3 ton terugeisen van AproPlus.
De kans dat ze ooit nog wat terugzien, lijkt echter nihil. Uit het faillissementsverslag van curator Tian Herstel van JPR Advocaten blijkt namelijk dat de schuldenlast een kleine drie ton bedraagt, waarvan alleen al de fiscus 70.000 euro opeist. Bovendien schreef de curator eerder al dat er amper nog baten in het bedrijf zitten.
De curator schrijft trouwens in zijn verslag ook dat hij geen aanwijzingen heeft gevonden dat er sprake zou zijn van "opzettelijke onrechtmatigheden".

Reactie politie

De politie Oost-Nederland wil niet ingaan op het onderzoek. "Omdat het onderzoek nog gaande is, maar ook omdat we rekening moeten houden met de privacy van betrokkenen", aldus een politiewoordvoerster.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.