Nieuws

OM: wietbazen uit Deventer en Zwolle spil in landelijk drugsnetwerk

Justitie koppelt de verdachten aan verschillende drugslabs in het land
Justitie koppelt de verdachten aan verschillende drugslabs in het land © Politie
Twee mannen uit Zwolle en Deventer zijn samen met een man uit het Gelderse Zevenaar de grote leiders achter een criminele organisatie die op grote schaal drugs heeft geproduceerd. Dat zegt het Openbaar Ministerie. De Deventenaar is onlangs aangehouden in Oostenrijk en overgebracht naar Nederland. Gisteren heeft de onderzoeksrechter besloten dat hij de komende twee weken vast blijft voor verhoor.
De Deventenaar en de Zwollenaar - Tony M. en Danny H.- zijn beide bekend bij de opsporingsdiensten. In 2018 werden ze tot jarenlange celstraffen veroordeeld voor het op grote schaal kweken van wiet. Justitie vorderde toen een miljoen euro van hen.

Encro en Sky

Volgens de recherche zijn ze vorig jaar overgestapt op het produceren van harddrugs en hebben daarom een verbond gesloten met Frank S. uit Zevenaar, ook wel 'Frankie Zevenaar' genoemd. Het driemanschap heeft via de versleutelde berichtendiensten Encrochat en Sky openlijk met elkaar gecommuniceerd over de labs, zegt justitie. Beide chatprogramma's werden gekraakt en zodoende beschikt de politie over alle communicatie.

Meerdere labs

Door mee te lezen met de ontsleutelde berichten zijn door de politie een kleine twintig medeverdachten opgepakt. In totaal zitten er nog elf vast, de rest mag het strafproces in vrijheid afwachten. Ze zouden drugs hebben gefabriceerd bij verschillende labs in Didam (Gelderland), Wildervank (Groningen), Werkendam (Brabant), Minnertsga (Friesland) en het Belgische Gent.
Daarnaast zouden enkelen betrokken zijn bij de opbouw van een drugslab aan de Deventer Kamperstraat. Ook zou de criminele organisatie opslaglocaties hebben in Ede en Borculo. Verder werd een vrachtauto vol drugsgrondstoffen aangetroffen in Zwolle. Die truck behoorde volgens justitie ook tot de groep.
Tekst gaat verder onder de foto.
Een vrachtauto vol drugsgrondstoffen werd ontdekt in Zwolle
Een vrachtauto vol drugsgrondstoffen werd ontdekt in Zwolle © News United - Stefan Verkerk
De veronderstelde bazen uit Deventer en Zwolle zijn niet de enige die bekend zijn bij het opsporingsapparaat. Zo is ook Rotterdammer Theo van D. opgepakt. Hij werd eerder al veroordeeld voor betrokkenheid bij drugslab in onze provincie, te weten in De Pol en Geesteren.
Nu werd hij eerst aangehouden bij een drugslab in Wildervank. Hij was gewond en werd opgenomen in het ziekenhuis. Toen hij zich beter voelde, liep hij fluitend het hospitaal uit. Later is hij wederom opgepakt, dit keer bij een lab in werking in het Friese Minnertsga.

Organisatie

Volgens het OM bestond de organisatie uit een bovenlaag (de mannen uit Deventer, Zwolle en Zevenaar), een middenkader dat de drugslabs aanstuurde en een grote groep uitvoerenden. Die laatste groep was met name verantwoordelijk voor het daadwerkelijk 'koken' van de drugs, of het opbouwen van de productielocaties. De bende beschikte zelfs over een eigen conciërge.
Naast de verschillende chats uit de gekraakte berichtendiensten, is er veel meer bewijs. Zo zijn er observaties - bijvoorbeeld van het leidende trio op een terras in Deventer- maar ook afgeluisterde gesprekken. Zogenoemde vergaderingen werden afgeluisterd met richtmicrofoons, waarin door de verdachten werd gesproken over 'kilo's' en 'productie'.

Opa

Omdat de recherche het vermoeden had dat er ook nog een absolute eindbaas was - in Encrochats werd vaak gesproken over 'Opa' of 'Ouwe' - werd het huis van een Arnhemse beroepscrimineel volgehangen met opnameapparatuur. Maar in de gesprekken die werden meegeluisterd is niet te horen dat er over de drugslabs werd gesproken. Wel komt de man uit Zevenaar geregeld bij hem over de vloer om het te hebben over wietplantages: "Het groene goud", zoals de officier van justitie het noemt. Door mee te luisteren met de gesprekken weet de politie zeven wietplantages op te sporen en te ontmantelen.
Het rechercheonderzoek is inmiddels behoorlijk dik. Er zijn alleen al 200 pagina's aan gekraakte Encrochatberichten. Daar komen de gehackte chats van het programma Sky nog bij, om nog maar te zwijgen van de (getuige)verhoren en onderzoeksverslagen. Volgens justitie moet het mogelijk zijn om nog dit jaar alle verdachten voor de rechter te krijgen. Maar in de optiek van de verdediging is dat een illusie met zoveel verdachten, die allemaal nog om extra onderzoek zullen vragen. Die gelegenheid krijgen ze in september.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.