Nieuws

BuurtzorgT wil met deze methode wachttijd in GGZ terugdringen

Een onbehandelde burn-out die ontaardt in een depressie, angststoornissen zoals pleinvrees of een verslavingsprobleem. Zorgbureau BuurtzorgT behandelt patiënten met dit soort klachten bij voorkeur bij de mensen thuis. "Want als je alleen bij de psychiater of psycholoog in z'n kantoor komt, verandert er in je thuissituatie niets."
Rosa Teunis is sociaal psychiatrisch verpleegkundige én initiatiefnemer van het regionale team van BuurtzorgT in Twente. Ze legt uit waarom de behandelingen in de thuissituatie plaatsvinden. "Wij geloven dat we moeten kijken naar wie er om de patiënt heen staat. We gebruiken altijd de vraag: Wie vindt het nou belangrijk dat het goed met je gaat? En mogen we die mensen betrekken bij de behandeling?"
Esther is een patiënt van Rosa. Ze vertelt dat ze baat heeft bij de behandeling. Bekijk haar verhaal hier:

Wachtlijsten

De inzet van BuurtzorgT kan helpen als middel tegen de enorme wachtlijsten voor goede mentale zorg, maar zal het probleem niet wegnemen. Het frustreert Rosa dat er veel geknipt is in de budgetten voor de zorg. "Je loopt eigenlijk een beetje achter de feiten aan. De maatschappij gaat zo hard, dat mensen buitenboord vallen. Die moet je kunnen helpen en dat zijn geen enge mensen met rare diagnoses. Dat zijn gewoon mensen zoals jij en ik, het kan ook gewoon de buurvrouw zijn."
Voor de aanpak wordt er wel wat van de cliënt verwacht. "Uiteindelijk is het niet aan ons, de professionals, om z'n leven weer op de rit te krijgen. Wij geven handvatten, maar uiteindelijk moet hij het wel zelf doen. "
BuurtzorgT zit sinds een jaar in Oldenzaal. Het team breidt nu uit richting Hengelo en het buitengebied van Noordoost-Twente. "Als mensen voelen dat ze vastlopen, kunnen ze via een verwijzing van de huisarts bij ons terecht."
BuurtzorgT bestaat uit kleine, zelfsturende teams van (sociaal) psychiatrisch verpleegkundigen en een psychiater. Op steeds meer plekken in Nederland worden teams gestart. BuurtzorgT wil de wachtlijsten in de GGZ aanpakken. Volgens een woordvoerder heeft BuurtzorgT juist meer aanmeldingen van psychiaters vanwege de autonome manier werken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.