Nieuws

'Kroongetuige' Zwolse onderwereldoorlog voor de rechter: twee jaar cel geëist

'Kroongetuige' De Bolle moet twee jaar de cel in, als het aan het OM ligt
'Kroongetuige' De Bolle moet twee jaar de cel in, als het aan het OM ligt © Getty Images
Justitie ziet hem als een soort kroongetuige in de Zwolse drugsoorlog, maar vandaag stond Irakees R.- bijgenaamd 'De Bolle'- zelf voor de rechter. Samen met zijn broer zou hij zeker een jaar lang cocaïne hebben gedeald in de regio. Tegen hem werd twee jaar cel geëist.
De Bolle deed bij de politie een boekje open over twee Afghaanse broers - Abas en Idris - die met harde hand regeerden op de Zwolse drugsmarkt. De Afghanen zijn mede door die verklaring onlangs veroordeeld tot 13 en 19 jaar cel voor verschillende moordaanslagen in de stad. Bolle deed zijn verhaal bij de politie, omdat hij naar eigen zeggen door de twee op gewelddadige wijze is ontvoerd.

Aggie

Sinds de twee Afghanen vastzitten, zou Bolle met zijn broer de drugsmarkt (deels) hebben overgenomen. Dat deden ze volgens justitie met de zogenoemde 'Aggie-lijn'. Gebruikers konden via whatsapp 24 uur per dag hun drugs bestellen en bij Bolle of diens handlangers afrekenen via een online betaalverzoek.
Justitie ziet Bolle en zijn broer als de eigenaren van de Aggie-lijn. Uit rechercheonderzoek blijkt dat ze zeker drie loopjongens hadden, die de drugs naar klanten brachten. Omdat Bolle al een verleden heeft met drugshandel, moet hij volgens het OM flink worden afgestraft en eist daarom twee jaar cel. Zijn broer heeft lang genoeg vast gezeten in voorarrest volgens de officier van justitie, zo'n acht maanden. Als hij toch weer de fout in gaat, moet hij een half jaar brommen.

Bewijs

Er is veel bewijs tegen de Irakese broers. Zo zijn de 'Tikkie'-betalingen binnengekomen op hun eigen rekening, zijn er verschillende gesprekken opgevangen over drugshandel en verklaren verschillende afnemers dat ze bij de broers drugs hebben gekocht. Ten slotte heeft de politie het duo geobserveerd en een bestelling geplaatst. De bestelde drugs werd gauw gebracht. Een van de broers was in de buurt om de deal te observeren. "Niet zo gek", zegt de officier van justitie. "Want het ging om een nieuwe klant van Aggie."
Met de drugshandel hebben ze volgens justitie veel geld verdiend. Bolle kocht daar volgens de recherche onder meer dure designertasjes van voor z'n vriendin. Die heeft ze op hoge poten terug gevraagd bij het politiebureau. Bolle moet er een beetje om lachen, "die zijn harstikke nep".

Auto's in brand

Bolle en zijn broer erkennen dat ze in coke hebben gedeald, maar minder lang dan hen wordt verweten. Ze zeggen dat ze in de handel zijn gestapt, omdat ze gebrek aan geld hadden. "Verschillende van mijn auto's werden in brand gestoken", zegt Bolle. "Toen heb ik een klantenbestand gekocht en ben ik gaan dealen. Achteraf heel dom."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.